Boek
Engels

Specimen days

Drie verhalen, die zich afspelen in resp. het New Yorkse verleden, heden en de toekomst, vormen samen een compositie waarin liefde en dood centraal staan.
Extra onderwerp
New York
Titel
Specimen days
Auteur
Michael Cunningham
Taal
Engels
Uitgever
New York: Farrar, Straus and Giroux, 2005
X, 305 p.
ISBN
0-374-29962-5

Andere talen:

Besprekingen

New York tijdens de Industriële Revolutie (19e eeuw): een jongen die in een fabriek werkt raakt in de greep van angst voor machines omdat zijn broer door een fabrieksongeval stierf. New York, begin 21ste eeuw: een politiepsycholoog die haar zoon heeft verloren trekt zich het lot aan van een ontspoorde verwaarloosde jongen die opdracht heeft een zelfmoordaanslag te plegen. New York, ergens in de toekomst: een computergeprogrammeerde mens hecht zich aan een stervend vrouwelijk buitenaards wezen met wie hij op de vlucht slaat voor de autoriteiten die hem vervolgen. Deze drie afzonderlijke verhalen vormen tezamen één verbluffend knappe compositie, waarbij de overeenkomstige thematiek (liefde en dood) en de gelijkenissen tussen de hoofdpersonages (die in essentie per verhaal dezelfde zijn) als verbindingselementen fungeren. Fraai in de tekst verweven citaten uit het werk van de Amerikaanse dichter Walt Whitman die het handelen der personages inspireren, verlenen de compositie een diepere k…Lees verder

Over Michael Cunningham

Michael Cunningham (Cincinnati, 6 november 1952) is een Amerikaans schrijver. Zijn bekendste werk is de roman The Hours (1998) die werd bekroond met de Pulitzer-prijs en in 2002 werd verfilmd met Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep in de hoofdrollen.

Leven en carrière

Cunningham is geboren in Cincinnati, Ohio en groeide op in Pasadena, Californië. Hij studeerde Engels aan de Stanford-universiteit en behaalde zijn Mastertitel aan de Universiteit van Iowa. Tijdens zijn studie publiceerde hij al een aantal korte verhalen in de tijdschriften Atlantic Monthly en Paris Review. Zijn verhaal White Angel werd verkozen tot beste Amerikaanse korte verhaal 1989.

Cunningham doceerde bij het Fine Arts Work Center in Provincetown, Massachusetts en aan het Brooklyn College in New York. Sinds 2008 doceert hij aan de hoog aangeschreven Yale-universi…Lees verder op Wikipedia