E-boek
Nederlands

De meester en Margarita

Michail Boelgakov (auteur), Marko Fondse (vertaler), Aai Prins (vertaler)
In drie door elkaar gevlochten composities - het optreden van de duivel in Moskou omstreeks 1930, een parafrase op de geschiedenis van Pontius Pilatus en een variatie op het Faustthema - geeft de schrijver een satire op het Sovjetregime.
Titel
De meester en Margarita
Auteur
Michail Boelgakov
Vertaler
Marko Fondse Aai Prins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Master i Margarita
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2023 | Andere uitgaven
1 digitaal bestand
ISBN
9789028233157 (hardback)
CloudLibrary
aqu6wn89

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een lijvige (517 p.) literaire roman over de duivel, Pontius Pilatus en Moskou in het begin van de twintigste eeuw. De duivel overvalt Moskou, bewoners worden krankzinnig, veranderen in vampiers of verdwijnen. Voor de komst van de duivel heeft ‘de meester’ een roman geschreven over Pontius Pilatus, de Romeinse stadhouder die na de kruisiging van Christus zijn handen in onschuld waste. Ondanks dat zijn boek niet mag verschijnen, wordt hij het slachtoffer van lastercampagnes. Zijn geliefde, Margarita, vindt dat hij zich tegen de lastercampagnes moet verzetten. Het boek, geschreven in de periode waarin de Sovjet-Unie door Stalin werd omgevormd tot een communistische terreurstaat, is een satirisch en tragikomisch huzarenstuk. Gelaagd en met literair vakmanschap geschreven. Uitsluitend geschikt voor een literaire lezersgroep. Michail Boelgakov (Kyiv, 1891 - Moskou, 1940) was onder andere auteur, scenarioschrijver en arts. 'De meester en Margarita' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1967 …Lees verder

Over Michail Boelgakov

Michaíl Afanásjevitsj Boelgákov (Russisch: Михаил Афанасьевич Булгаков) (Kiev, 15 mei 1891 - Moskou, 10 maart 1940) was een Oekraïens/Russisch schrijver.

Biografie

Boelgakov studeerde medicijnen en werkte enige tijd als dorpsdokter in de omgeving van Smolensk. Omstreeks 1919 begon hij te schrijven voor kranten en tijdschriften.

In 1924/1925 publiceerde hij een aantal afleveringen van zijn eerste roman, De Witte Garde in het tijdschrift Россия (Rossija). Deel 1 werd in 1927 in boekvorm gedrukt, deel 2 in 1929, maar niet in de Sovjet-Unie, wel in Parijs. Het enige werk dat gedurende zijn leven in zijn geheel werd uitgegeven in de Sovjet-Unie is een bundel met vijf satirische verhalen: Diaboliade (1925).

Zijn boek De Witte Garde (1924) was een van de eerste ernstige pogingen om de burgeroorlog in Oekraïne te beschrijven. Het verscheen eerst in de krant Rossija, en nadien ma…Lees verder op Wikipedia