Boek
Nederlands

Moedertje lief : Russische moederverhalen

Michail Boelgakov (auteur), Andrej Platonov (auteur), Daniil Charms (auteur)
Tien verhalen en een gedicht van een aantal klassieke en moderne Russische auteurs die het moederschap van verschillende kanten belichten.
Onderwerp
Moeders
Extra onderwerp
verhalen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2019
110 p.
ISBN
9789028290099 (paperback)

Besprekingen

Tien verhalen van een aantal bekende klassieke - zoals Anton Tsjechow en Maxim Gorki - en verder vooral twintigste-eeuwse Russische auteurs, onder wie Michail Boelgakov, Boris Pasternak en Isaak Babel. Van de laatste zijn zelfs twee verhalen opgenomen. Daarnaast bevat de bundel een gedicht van Sergej Michalkov. Deze verhalen en het gedicht hebben het thema 'moeder' gemeen en belichten het moederschap van verschillende kanten: van liefdevol, opofferend, liefhebbend en heldhaftig tot streng en kil. Een mooie verzameling die aanzet tot lezen van meer werk van deze schrijvers. De selectie van de verhalen, die in lengte variëren van 4 tot 17 bladzijden, is gemaakt door uitgeverij Van Oorschot. De vertalingen, van zes verschillende vertalers, zijn voornamelijk van recente datum, alleen de vertaling van 'De vrouw met de blauwe ogen' van Maksim Gorki dateert van langer geleden (1990).

Over Michail Boelgakov

Michaíl Afanásjevitsj Boelgákov (Russisch: Михаил Афанасьевич Булгаков) (Kiev, 15 mei 1891 - Moskou, 10 maart 1940) was een Oekraïens/Russisch schrijver.

Biografie

Boelgakov studeerde medicijnen en werkte enige tijd als dorpsdokter in de omgeving van Smolensk. Omstreeks 1919 begon hij te schrijven voor kranten en tijdschriften.

In 1924/1925 publiceerde hij een aantal afleveringen van zijn eerste roman, De Witte Garde in het tijdschrift Россия (Rossija). Deel 1 werd in 1927 in boekvorm gedrukt, deel 2 in 1929, maar niet in de Sovjet-Unie, wel in Parijs. Het enige werk dat gedurende zijn leven in zijn geheel werd uitgegeven in de Sovjet-Unie is een bundel met vijf satirische verhalen: Diaboliade (1925).

Zijn boek De Witte Garde (1924) was een van de eerste ernstige pogingen om de burgeroorlog in Oekraïne te beschrijven. Het verscheen eerst in de krant Rossija, en nadien maakte hij er in opdracht van het…Lees verder op Wikipedia