Boek
Nederlands

D : een geschiedenis van twee werelden

Michel Faber (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Dhikilo is anders dan de andere kinderen op haar school. Ze woont in een slaperig Engels kuststadje, maar werd geboren in een land dat eigenlijk niet bestaat. Haar ouders heeft ze sinds haar geboorte niet meer gezien. Het avontuur van Dhikilo begint wanneer plots de letter D volledig uit de taal verdwenen is. Dhikilo lijkt de enige te zijn die dit doorheeft. Om de D terug te krijgen betreedt zij m
Titel
D : een geschiedenis van twee werelden
Auteur
Michel Faber
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
D : a tale of two worlds
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2020
299 p.
ISBN
9789463810029 (paperback)

Besprekingen

Heerlijke ode aan Charles Dickens

Na ruim tien jaar is er toch weer een nieuwe roman van de Nederlandse Australiër Michel Faber. In 'D' gaan we met Charles Dickens op zoek naar een verdwenen werk van Leonardo da Vinci.

Soms treft een auteur je niet alleen in zijn werk maar ook in het echt, zoals mij een jaar of negen geleden overkwam met de Australische schrijver van Nederlandse komaf, Michel Faber (1960). We raakten aan de praat op een boekenfestival in Utrecht waar hij te gast was. Faber vertelde over Schotland, waar hij woonde in een oud stationnetje aan de spoorlijn naar het noorden, en over afzondering en ziekte, wat niet vanzelfsprekend was, maar evenmin heel vreemd, gezien het feit dat zijn vrouw Eva erg ziek was en een goede vriend van mij op sterven lag.

Het leidde tot de volgende opdracht voor de vrouw van mijn vriend in een voor haar bestemd exemplaar van Het vuurevangelie. Faber schreef de opdracht deels in het Nederlands, maar eindigde in het Engels: "Hier is een verhaal over... eh... nu moet ik het in het Engels zeggen - About how much we need faith even in these faithless times. I hope it makes you smile, even in times when there seems nothing to smile about".

Al was …Lees verder

Over Michel Faber

Michel Faber (Den Haag, 13 april 1960) is een Engelstalige schrijver van Nederlandse herkomst. Hij wordt wel gerekend tot de Schotse literatuur.

Leven

Faber werd geboren in Den Haag en emigreerde in 1967 naar Australië. Hij studeerde Nederlands, Engels, retorica en filosofie aan de Universiteit van Melbourne. Na zijn afstuderen had hij moeite om werk te vinden en ging hij een opleiding tot verpleegkundige volgen, welk beroep hij van 1983 tot 1993 uitoefende. In 1993 emigreerde hij met zijn tweede vrouw naar Schotland, waar hij nog altijd woont.

Werk

Faber schreef al volop vanaf het begin van de jaren tachtig, maar publiceerde pas vanaf in 1998 zijn eerste verhalen onder de titel Some Rain Must Fall (Gods speelgoed) en in 2000 zijn eerste roman Under the Skin (Onder de huid). Zijn werk is lastig in te delen: hij combineert thriller-, sciencefiction- en horrorelemente…Lees verder op Wikipedia

Suggesties