Boek
Nederlands

Leven, lijden, schrijven : methode

+1
Leven, lijden, schrijven : methode
×
Leven, lijden, schrijven : methode Leven, lijden, schrijven : methode

Leven, lijden, schrijven : methode

In de reeks:
Genre:
Dichterlijk manifest van de Franse schrijver (1958- ).
Onderwerp
Aforismen, Poëzie
Titel
Leven, lijden, schrijven : methode
Auteur
Michel Houellebecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Rester vivant : méthode
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2003
60 p.
ISBN
90-71877-70-1

Besprekingen

Deze kleine poëtica verscheen in 1991, enkele jaren vooraleer de auteur met provocerende romans als De wereld als markt en strijd, Elementaire deeltjes en Platform de literaire wereld op zijn kop zette. De ontvangst was ofwel laaiend enthousiast, vooral over de maatschappijkritische aspecten, of uiterst negatief, zowel op literair als moreel gebied. Maar het liet niemand onverschillig. Meer dan uit de verschillende interviews die hij sinds zijn publiekssucces weggaf, leer je uit dit geschrift waar het Houellebecq om te doen is en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Deze korte beschouwing vertrekt immers van het primaat van het lijden in het leven van de mens, waaruit soms een gevoeligheid voor poëzie kan volgen. Daaruit kan dan, door het lijden te articuleren en te structureren, een dichterschap tot ontwikkeling komen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bijzonder rijke bron voor lijdenservaringen die het gevolg zijn van het schrijnend contrast tussen onze id…Lees verder
Dit grimlachende poëtisch manifest uit 1991, bijna een dichtbundel in proza, in tien dagen op papier gesmeten, vormt de aanloop naar de latere romans van de dichter, zanger, romancier en essayist Hoellebecq (1958). Fraai geformuleerde aanbevelingen - "Een dode dichter schrijft niet meer. Het is dus belangrijk te blijven leven." - sporen de lezer herhaaldelijk aan het natuurlijk lijden uit te buiten, niet bang te zijn voor het geluk, en te blijven geloven in de eenheid van het Ware, het Schone en het Goede. Wisten we al, maar zo treffend verwoord (en puntgaaf vertaald) stijgt de boodschap boven zichzelf uit. Het nawoord, een interview met Houellebecq, verscheen eerder in "de Volkskrant" van 28 december 2002. Pocket, kleine druk.

Over Michel Houellebecq

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas, (Réunion, 26 februari 1956) is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van Howard P. Lovecra…Lees verder op Wikipedia