Borsten en eitjes

Mieko Kawakami (auteur), Maarten Liebregts (vertaler)
Een schrijfster werkt aan haar tweede roman, maar wordt vooral in beslag genomen door haar kinderwens.
Titel
Borsten en eitjes
Auteur
Mieko Kawakami 1976-
Vertaler
Maarten Liebregts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Natsumonogatari
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2022
494 p.
ISBN
9789463811323 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Hoe het is om als jonge vrouw in Japan te leven.

Mieko Kawakami (1976) behoort tot een generatie vrouwelijke schrijvers die, behoorlijk grensverleggend, inzicht geeft in het leven van jonge vrouwen in hedendaags Japan. In Borsten en eitjes krijgt de hoofdpersoon Natsuko Natsume bezoek van haar zus, die in de arbeidersstad Osaka nauwelijks kan rondkomen en toch een borstvergroting wil. Acht jaar later is Natsuko een redelijk succesvol auteur en heeft ze een kinderwens. Onvruchtbaarheidsbehandelingen worden in Japan wel toegepast bij echtparen (vroeger zelfs met sperma van geneeskundestudenten), maar er wordt niet over gepraat. Spermadonatie voor een alleenstaande vrouw is al helemaal taboe. Depressies, tradities, overheersende schoonouders, de verhouding van vrouwen tot hun lichaam: allerlei schaduwkanten van de Japanse maatschappij treden over het voetlicht bij monde van vrouwen uit Natsuko's omgeving.

Kawakami toont niet alleen de sociale omstandigheden van een jonge, ongetrouwde vrouw in Japan, maar ook de economische: v…Lees verder

Een lijvige (494 blz.) roman over vrouw-zijn en identiteit. Het boek volgt het verhaal van Natsuko, een schrijfster, en de vrouwen in haar leven. Zowel Natsuko’s zus als haar nichtje worstelen met hun identiteit als vrouw. Makiko, haar zus, overweegt een borstvergroting en Makiko’s dochter Midoriko kiest te stoppen met praten. Jaren later, wanneer ze zich zou moeten focussen op haar tweede roman, wordt Natsuko vooral in beslag genomen door het idee van moederschap. Haar kinderwens brengt haar in benarde en ongure situaties. Het boek is in heldere, prettige stijl geschreven. 'Borsten en eitjes' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Mieko Kawakami (Osaka, 1976) is een bekende Japanse schrijver, dichter, zanger en muzikant. Haar werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Akutagawaprijs en de Tanizakiprijs. Met 'Borsten en eitjes' breekt zij de laatste jaren internationaal door. De Engelse vertaling stond op de bests…Lees verder

Over Mieko Kawakami

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Miwakon

Mieko Kawakami (川上未映子, , Kawakami Mieko) (Osaka, 1976) is een Japanse feministische dichter, schrijver en zanger. Ze woont in Tokio, Japan.

Carrière

Mieko Kawakami stond in Japan vooral bekend als blogger. Ze schreef gedichten en korte verhalen. Haar eerste roman Hevun won in 2010 de Murasaki Shikibu-prijs voor literatuur. Heaven, de Engelse vertaling van Hevun vertaald door Sam Bett en David Boyd, stond op de shortlist voor de International Booker Prize van 2022. Hemel, een Nederlandse vertaling van Hevun door Maarten Liebregts, verschijnt naar verwachting in 2023. Voor Ai no yume to ka kreeg Kawakami in 2013 de Tanizakiprijs.

Borsten en eitjes

Voor haar verhaal Chichi to ranLees verder op Wikipedia