De wederwaardigheden van enkele mensen in het rauwe nachtleven in Tanger in de jaren zestig van de 20e eeuw.
Titel
Gezichten / Mohamed Choukri
Auteur
Mohamed Choukri
Vertaler
Djûke Poppinga
Inleider
Asis Aynan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
Wujuh
Uitgever
Amsterdam: Maas, 2015
182 p.
ISBN
9789491921155 (paperback)

Besprekingen

De auteur (1935-2003) vertelt over opvallende figuren die hij kende in het rauwe nachtleven in Tanger, in de jaren zestig. Tanger was een stad met vele gezichten en de meest vrije stad van Marokko in die tijd. Deze mensen, zoals het barmeisje Fati en de beroepsgokker Hammadi, vertoefden in bars en nachtclubs, omgeven door hoeren, drank en tabak. Choukri werd bekend als schrijver door zijn boek 'Hongerjaren', dat werd verboden door de autoriteiten in Marokko vanwege de expliciete seksscènes. ‘Gezichten’, een uitgave van de Berberbibliotheek, schreef hij later, toen hij 61 jaar was. Het is minder rauw geschreven, in een prachtige stijl, en het geeft een indringend beeld van het nachtleven in Tanger van toen. In mooi Nederlands vertaald door Djûke Poppinga.

Over Mohamed Choukri

Mohamed Choukri (Berber: Muḥemmed Cikri, Arabisch: محمد شكري) (Ayt Chiker, 15 juli 1935 – Rabat, 15 november 2003) was een Marokkaans auteur en romanschrijver die het meest bekendstaat om zijn autobiografie Hongerjaren (al-Khubz al-Hafi) waarvan een miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan, en welke door de Amerikaanse toneelschrijver Tennessee Williams beschreven werd als 'A true document of human desperation, shattering in its impact'.

Choukri werd geboren in 1935 te Ayt Chiker, een kleine stad in het Rifgebergte, in de provincie Nador. Hij groeide op in een zeer armoedig gezin. Hij vluchtte op jonge leeftijd weg van zijn tirannieke vader en werd een dakloos kind in de arme wijken van Tanger, omgeven door ellende, prostitutie, geweld en drugsmisbruik. Op de leeftijd van 20 jaar besloot hij om te leren lezen en schrijven. Hij werd later onderwijzer. Zijn familienaam Choukri is verbonden met de plaats Ayt Chiker, de naam van een Berberstam …Lees verder op Wikipedia