Boek
Nederlands

Het verschil : een geschiedenis

Het verschil : een geschiedenis

Op reis met een hulpgroep in het door de burgeroorlog getroffen Balkangebied reist een vrouw tegelijk ook door haar verleden.
Titel
Het verschil : een geschiedenis
Auteur
Monika Van Paemel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2000
285 p.
ISBN
90-290-4669-4

Besprekingen

Het verschil heeft als kader de reis die de auteur samen met drie al even betrokken vrienden maakte naar Sarajevo. Als voorzitster van de Balkanactie, de hulporganisatie die in 1992 met een Staten-Generaal van de Belgische Steden en Gemeenten werd opgericht voor de slachtoffers van de oorlog in het voormalige Joegoslavië, was zij de aangewezen persoon om ter plekke de toestand van o.a. de hulpverlening te gaan bekijken.

In haar verantwoording bij de roman schrijft Van Paemel: "Ik heb een reis naar Sarajevo gemaakt, zoals beschreven, maar Het verschil is ook de neerslag van een imaginaire reis; het verhaal van een geschiedenis en de geschiedenis van vele verhalen. De historische werkelijkheid en de verbeelde zijn met elkaar verweven om zo een beeld van een wereld en een leven te geven." Meteen, zo lijkt het althans, wilde de schrijfster anticiperen op de kritiek dat Het verschil alles wil bieden, van autobiografie over reisverslag tot een geëngageerd getuige…Lees verder
Van Paemel (1945) behoort tot de belangrijkste auteurs van het Nederlandse taalgebied. Zoals haar eerder werk vormt ook deze nieuwe roman geen gemakkelijke literatuur. 'Het verschil' is de neerslag van een dubbele reis: de tocht van een vrouw als voorzitter van een hulpgroep naar Sebrenica en de imaginaire reis naar het land van haar jeugd, ouders en grootouders. Het heden en het verleden zijn door deze opzet twee samenhangende ervaringen in dit boek geworden; ze zijn elkaars spiegelbeeld: de Balkanoorlog en de Eerste Wereldoorlog, de Balkan en Vlaanderen. Het zou door de bittere, soms cynisch aandoende gebeurtenissen en ontmoetingen een somber verhaal geworden zijn, als niet als 'tegenstem' het sprookjesachtige Lippizaner paard Siglavy een belangrijke rol toebedeeld was. In het zwarte en het witte paard (het verschil) verbeeldt Van Paemel wat voor haar de kern is van de Balkan: het samengaan van het tragische en het magische. De volle aandacht voor de eigen grieperigheid ironiseert s…Lees verder

Over Monika Van Paemel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Monique Maria (Monika) barones van Paemel (Poesele, 4 mei 1945) is een Vlaamse auteur van literaire romans.

Ze debuteerde is 1969 in het Nieuw Vlaams Tijdschrift met twee gedichten en haar eerste roman, getiteld Amazone met het blauwe voorhoofd verscheen in 1971. Haar in 1985 verschenen roman De vermaledijde vaders, waaraan ze vijf jaar werkte, werd meermaals bekroond en leverde haar de staatsprijs voor proza op.

Van Paemel werd in 1995 in de adelstand verheven en verkreeg als eerste vrouw in België de titel van barones op naam.

Publicaties

  • 1971 Amazone met het blauwe voorhoofd
  • 1974 De confrontatie
  • 1976 Marguerite
  • 1985 De vermaledijde vaders
  • 1988 De eerste steen
  • 1993 Het wedervaren
  • 1997 Rozen op ijs
  • 2000 Het verschil
  • 2004 Celestien; de gebenedijde moeders (genomineerd voor de Gouden Doerian)
  • 2006 Te zot of te bot…Lees verder op Wikipedia