Boek
Nederlands

De jihadkaravaan : reis naar de wortels van de haat

+1
De jihadkaravaan : reis naar de wortels van de haat
×
De jihadkaravaan : reis naar de wortels van de haat De jihadkaravaan : reis naar de wortels van de haat

De jihadkaravaan : reis naar de wortels van de haat

Autobiografie van een jonge moslim uit België die als jihadist in Syrië belandde, maar tot inkeer kwam en afzag van zijn radicale overtuiging.
Extra onderwerp
Jihad, Informatieve werken
Titel
De jihadkaravaan : reis naar de wortels van de haat
Auteur
Montasser AlDe'emeh Pieter Stockmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
432 p. : ill.
ISBN
9789401426060 (paperback)

Besprekingen

Het levensverhaal van de Palestijnse Montasser Alde'emeh: hoe hij opgroeit in België in het post-'9/11'- tijdperk, ontspoort als tiener, aansluiting vindt bij de extremistische interpretatie van de islam en in Syrië belandt - voor zijn promotieonderzoek - bij de Belgische en Nederlandse jihadisten die aldaar strijden voor het al-Nusra Front. Rode draad in zijn gedachtewereld is het Israëlisch-Palestijns conflict, dat de bron is voor zijn radicalisering. Daar waar voor anderen de Koran de inspiratie werd om te radicaliseren, werd dat heilige boek voor Alde'emeh uiteindelijk de inspiratie om te vergeven en te de-radicaliseren. Centraal staan de vooroordelen, zowel van het Westen als van moslims, maar ook hoe je die zou kunnen overwinnen. Het is een bijzonder moedige beschrijving van de innerlijke leefwereld van een gewone moslimjongere en de omstandigheden die kunnen leiden tot de gewapende jihad of, zoals in het geval van Alde'emeh, het overkomen van haat. Zeer geschikt voor eenieder d…Lees verder

Over Montasser AlDe'emeh

Montasser AlDe'emeh (Arabisch: منتصر يوسف علي الدعمة) (Jordanië, 8 april 1989) is een Belgisch-Palestijnse academicus, auteur, arabist, islamoloog en freelance-journalist bij De Morgen en Humo.

Biografie

Montasser AlDe'emeh is geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Zarka in Jordanië. Zijn ouders waren tijdens de Nakba in 1948 als kinderen gevlucht uit Sabbarin (Israël), een dorp dat etnisch gezuiverd werd, en in 1967 moesten ze zich opnieuw uit de voeten maken toen de Zesdaagse Oorlog uitbrak.

Het gezin AlDe’emeh belandde in het begin van de jaren '90 in een arme wijk in Molenbeek en verhuisde later naar Asse (Vlaams-Brabant) om zich uiteindelijk in Baardegem te vestigen alwaar Montasser als kind opgroeide.

Tijdens de Tweede Intifada en na de aanslagen op 11 september 2001 voelde hij zich totaal vervreemd van zijn omgeving. Daarover schrijft hij in zijn autobiografie 'De jihadkaravaan' (p. 43):

Lees verder op Wikipedia