Strip
Nederlands

Blauwvoeten op het oorlogspad

Morris (auteur)

Blauwvoeten op het oorlogspad

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Met als enige compagnon de route zijn paard Jolly Jumper, laat de man "die sneller schiet dan zijn schaduw" orde en recht zegevieren in een Far West die duizend keer vrolijker is dan de echte ooit geweest moet zijn. Lucky Luke jaagt onvermoeibaar de Daltons achterna, ontmoet geregeld historische personages en laat ons tussendoor ook nog genieten van de vrolijke momenten die er waren bij de verover
Extra onderwerp
westerns, humor
Titel
Blauwvoeten op het oorlogspad
Auteur
Morris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Alerte aux Pieds-Bleus
Uitgever
Marcinelle: Dupuis, 2004
46 p. : ill.
ISBN
90-314-0173-0 (paperback) 9789031401734 (paperback)

Besprekingen

Dit alweer uit 1958 daterende stripverhaal, waarvoor Morris nog zelf het scenario schreef, behoort tot de aardigste van de vroege verhalen rond diens stripheld Lucky Luke. De auteur steekt daarin op een vrolijke manier de draak met alle clichés rond de westernverhalen waarin een indianenstam een stadje aanvalt. Zijn tekeningen, waarin ook nog allerlei grappen zijn terug te vinden, zijn nog niet zo vloeiend als later het geval zou worden, maar ze hebben al wel de plezierige onschuldige charme die het handelsmerk van deze serie is geworden. Een verhaal waar jong en oud genoegen aan blijven beleven. Voor deze herdruk zijn de tekeningen opnieuw ingekleurd en is de vertaling herzien.

Over Morris

Morris (pseudoniem van Maurice De Bevere; de Franse uitspraak van 'Maurice' en 'Morris' is identiek) (Kortrijk, 1 december 1923 – Brussel, 16 juli 2001) was een Belgische striptekenaar die vooral bekend is geworden met zijn stripcreatie Lucky Luke. Hoewel hij in het Frans publiceerde, sprak Morris vloeiend Nederlands.

Biografie

Morris werd geboren in Kortrijk in een middenstandsgezin. Zijn vader was directeur van een fabriekje waar pijpen in terracotta werden gemaakt met pijpenkoppen in de vorm van een hoofd van een bekend persoon.

Morris volgde de middelbare school op het door paters jezuïeten geleide Sint-Jozefscollege te Aalst, waar hij op internaat zat. Deze paters, die in Morris' schooltijd nog een lange zwarte soutane droegen, inspireerden hem voor de figuren van de lijkbidders uit Lucky Luke. Hij raakte er geïnteresseerd in een Pathé-Baby-projector, waarvan hij ook thuis een exemplaar had. Met h…Lees verder op Wikipedia