Boek
Nederlands

Waar is het lam?

Mustafa Stitou (auteur)
Gedichten rondom het thema offeren.
Titel
Waar is het lam?
Auteur
Mustafa Stitou
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
91 p.
ISBN
9789403170619 (paperback)

Besprekingen

De ramskop kijkt toe

Het was lang stil rond Mustafa Stitou. Van die tijd heeft hij gebruikgemaakt om een bundel te schrijven waarvan de beelden in je hoofd blijven rondspoken. De gedichten bewegen zich tussen droom - of veeleer nachtmerrie - en werkelijkheid.

Mustafa Stitou (47) groeide op ­tussen traditie en moderniteit. Enerzijds was de Koran een voedzame bron voor zijn dichterschap, net als de daarmee verbonden traditie. Hij verhoudt zich er nog steeds tegenover. ­Anderzijds groeide hij op in Nederland, in ­Lelystad, een stad die op nieuw land gebouwd werd. Stitou werd er geboren, nadat zijn ­ouders vanuit de Marokkaanse stad Tétouan naar Nederland verhuisd waren. Niet verwonderlijk dus dat het spanningsveld tussen traditie en moderniteit een belangrijke rol speelt in zijn terecht bekroonde bundels Varkensroze ansichten (2003) en Tempel (2013).

Waar in Tempel de koe als symbool centraal stond, zijn dat in zijn nieuwe bundel Waar is het lam? de ram en het afwezige lam. Die ram blijkt verbazingwekkend goed op de mens in onze samenleving te lijken, want de ram ­'jammert niet/ om de kudde, is individualistisch/ en stabiel'.

In Varkensroze ansichten noemde Stitou zichzelf een 'anti-metafysische dic…Lees verder

Vechten met de Abraham in onszelf *****

Waar is het lam?, de nieuwe bundel van dichter Mustafa Stitou (47), is ontstellend goed.

In juni 1922 richtte Kafka een brief aan zijn vriend Robert Klopstock. Daarin worstelt hij met een theologisch probleem: Abrahams gehoorzaamheid aan de eis van God om zijn zoon te offeren. Kunnen we Abraham ook anders voorstellen?, vroeg hij zich af en gaf en passant het antwoord. Waarom zou hij niet een kelner kunnen zijn die het goddelijke bevel tot het kindoffer wel wil opvolgen, maar nooit ten uitvoer brengt? Hij kan niet van huis weg omdat hij 'onmisbaar is, de zaak hem nodig heeft, er nog altijd iets te regelen is, het huis niet op orde is'. Kort gezegd, het is een Abraham die andere prioriteiten stelt. Maar er is nog een andere Abraham denkbaar, een die alles uit handen zou laten vallen om God te gehoorzamen, als hij maar geroepen zou worden. De ongeroepen Abraham dus, een lachwekkend figuur.

Aan die brief moest ik denken bij het lezen van Waar is het lam?, de nieuwe bundel van dichter Mustafa Stitou (47). In die ontstellend goede bundel doet Stitou wat Kafka honderd …Lees verder

BOEKENBAL Een slachtrijp kind

BOEKENBAL

*****

Negen jaar na zijn vorige bundel is Mustafa Stitou terug, en hoe: de voormalige stadsdichter van Amsterdam serveert in ‘Waar is het lam?’ een splijtende analyse van godsdienst en geweld. Religieuze teksten en rituelen druipen van het bloed, en de belijders van een godsdienst oefenen een zachtere vorm van agressie uit. Hoe hard je ook probeert, je raakt nooit helemaal onder het juk van schuld en schaamte uit dat een religieuze opvoeding op je schouders legt, toont de Marokkaanse Nederlander overtuigend aan: ‘Wie er niet in slaagt / de feiten te verdraaien / richt zichzelf te gronde.’ Wat die feiten zijn, maakt Stitou meesterlijk duidelijk in ‘Offerdier’, een verwijzing naar de passage in het Oude Testament waarin God aan Abraham vraagt zijn zoon Isaak te offeren. Als God ziet dat Abraham hem gehoorzaamt, roept hij hem op te stoppen en tovert hij plotsklaps een ram in de struiken, die de man in plaats van zijn zoon mag offeren. We kenn…Lees verder

In zijn vijfde dichtbundel onderzoekt Mustafa Stitou het drama van het offer. Hij benadert het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken: persoonlijk en politiek, archaïsch en hedendaags, realistisch en bezwerend. De gedichten zijn vaak te koppelen aan het Bijbelvers waaraan de titel is ontleend, waarin Istaak aan zijn vader Abraham, die op het punt staat hem te offeren, vraagt waar het offerlam is. De gedichten in ‘Waar is het lam?’ zijn in een heldere, directe stijl geschreven, maar tonen tegelijkertijd een gevoeligheid voor het religieuze en het mystieke. Geschikt voor poëzieliefhebbers in het algemeen. Mustafa Stitou (Tétouan, 1974) is auteur en dichter. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, waaronder de Jan Campert-prijs en de A. Roland Holstprijs.

Over Mustafa Stitou

Mustafa Stitou (Tétouan, Marokko, 20 oktober 1974) is een Marokkaans-Nederlands dichter.

Levensloop

Stitou groeide op in Lelystad. In 1993 ging hij geschiedenis en filosofie studeren in Amsterdam. Dankzij Remco Campert stond Stitou in 1994 op Poetry International. In datzelfde jaar werd zijn debuutbundel Mijn vormen genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei schreef hij in 1999 een gedicht dat op 4 mei werd voorgedragen.

In 2003 schreef hij teksten voor de Filmmuseum Biënnale. Hij won in 2004 de prestigieuze VSB Poëzieprijs voor zijn derde bundel Varkensroze ansichten. Op het Gedichtenbal 2009 werd bekendgemaakt dat Stitou de nieuwe stadsdichter van Amsterdam werd als opvolger van Robert Anker. Dit was hij tot 18 mei 2010, Frank Starik nam daarna het stokje over.

Bibliografie