Boek
Nederlands

Kaart voor verdoolde geliefden

Nadeem Aslam (auteur)
+1
Kaart voor verdoolde geliefden
×
Kaart voor verdoolde geliefden Kaart voor verdoolde geliefden

Kaart voor verdoolde geliefden

Titel
Kaart voor verdoolde geliefden
Auteur
Nadeem Aslam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Maps for lost lovers
Uitgever
Amsterdam: Mouria, 2004
445 p.
ISBN
90-458-5051-6

Besprekingen

Het leven van een Pakistaanse gemeenschap in een Engelse industriestad kunnen we ons enkel voorstellen met behulp van film, theater of literatuur. Kaart voor verdoolde geliefden is geschreven door een vrij onbekende Pakistaanse immigrant, die op z'n vijftiende met de familie naar Engeland kwam en zijn universitaire studies afbrak om schrijver te worden. Het verhaal begint en eindigt in de winter en beslaat dus vier seizoenen. Het schrijven van zijn tweede roman kostte Nadeem Aslam elf jaar. Haastwerk kan je het niet noemen en dat blijkt ook uit het breed uitgesponnen verhaal, waarin karakters gebeiteld worden als uit steen, om ze vervolgens met eindeloos geduld te polijsten.

Shamas en Kaukab zijn in de jaren '50 uit Pakistan naar Engeland gekomen. Ze hebben twee zonen en een dochter. Shamas werkt in een boekhandel en heeft zich vrij goed aangepast in Engeland. Hij heeft nooit willen verhuizen naar een betere buurt in de stad en heeft mede daardoor in de Pakistaanse leefg…Lees verder
Een jaar uit het leven van de Pakistaanse moslim Shamas, 65 jaar, en zijn devote vrouw: een echtpaar uit Pakistan dat in een Engelse industriestad woont. Zij willen weten wie Shamas' broer en diens niet moslim vriendin hebben vermoord. Is het eerwraak? Een boek over liefde, hartstocht en verhoudingen. En over immigratie, islam en Engeland, de multiculturele samenleving en Pakistani in de Engelse arbeidersklasse. Nadeem Aslam (1966) woonde tot zijn 14e afwisselend in Pakistan en Engeland. Dit is, na 'Seasons of Rainbirds' (nog niet vertaald), zijn tweede boek. Mooi en ambitieus verhaal, met hartstocht geschreven. Een pleidooi voor wederzijdse verdraagzaamheid. Maar door de lange beschrijvingen, bloemrijke taal en de vele vergelijkingen is het soms lastig je op het verhaal te concentreren. Royale paperback; vrij kleine druk.