Boek
Nederlands

De hand van mijn moeder

Nafisa Haji (auteur)
+1
De hand van mijn moeder
×
De hand van mijn moeder De hand van mijn moeder

De hand van mijn moeder

Tussen een rebelse dochter van een Pakistaans moslim migrantengezin in Amerika en haar traditionele moeder bestaat een gespannen verhouding.
Titel
De hand van mijn moeder
Auteur
Nafisa Haji
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The writing on my forehead
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2009
300 p.
ISBN
9789022551110

Besprekingen

Als jongste kind met een voorbeeldige oudere zus, heeft Saira het niet gemakkelijk in haar gezin. Haar moeder wil dat ze de traditie en de eeuwenoude familie- en culturele regels respecteert, zelf is Saira uit op avontuur en uitdagingen en wat ongewoon is trekt vanzelf haar aandacht. Ze juicht wanneer haar moeder haar en haar zus Ameena naar Pakistan wil laten vliegen om de bruiloft van een nichtje bij te wonen. Ameena weigert, maar de 14-jarige Saira gaat uiteindelijk toch, begeleid door een ver familielid. In Karachi wachten haar meer dan één inwijding. Het begint al op het vliegtuig met een uitgebreide uiteenzetting over het huwelijk en de ontrouw van haar grootvader. Dat is trouwens de oorzaak van de weigering van haar moeder om naar de bruiloft te komen. In Karachi voelt ze de blikken van de mannen op haar, doordringend, vrijpostig en verwarrend. Ze wordt aangemaand zich heel kuis te kleden en haar haren te bedekken, maar vindt dat unfair. Gaandeweg leert Saira alle familiegeheim…Lees verder
Saira Qader groeit op in een moslim migranten gezin in Californië. De familie is verdeeld over India, Pakistan, Londen en Amerika. In tegenstelling tot haar oudere zus Ameena, die zich laat uithuwelijken, streeft Saira naar een onafhankelijk leven. Dat leidt tot een breuk met haar moeder. Ondanks haar rebellie blijkt de belangrijkste persoon in Saira's leven juist de moeder. Een moeder die staat voor traditie en geborgenheid. Een moeder die met haar vingers een spreuk uit de Koran op het voorhoofd van haar dochter schrijft ter bescherming. Dit boek gaat over de onmogelijkheid om te ontsnappen aan familieverhoudingen. Een bijzonder geslaagd debuut van de Pakistaans-Amerikaanse schrijfster, voor een ruim publiek. Op de flap een aanbeveling van Khaled Hosseini. Kleine druk.