Boek
Nederlands

De fluistering van de sterren

Nagieb Mahfoez (auteur), Djûke Poppinga (vertaler), Richard Van Leeuwen (nawoord)
Bewoners in een arme volkswijk in Cairo maken wonderlijke dingen mee en reageren daar op hun eigen manier op.
Onderwerp
Caïro
Titel
De fluistering van de sterren
Auteur
Nagieb Mahfoez
Vertaler
Djûke Poppinga
Nawoord
Richard Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2021
105 p., [10] p. verhalen in het originele handschrift van de auteur
ISBN
9789491921865 (paperback)

Besprekingen

Fascinerende personages die het zichzelf erg moeilijk maken

Een van de mooiste verhalen in De fluistering van de sterren van Nagieb Mahfoez (1911-2006) is 'De storm'. Een zandstorm steekt op en iedereen denkt dat het einde der tijden is aangebroken. Als tegen middernacht de storm gaat liggen, blijkt dat in de chaos menig huis is leeggeroofd. De dieven hebben hun kans gegrepen en 'er werd zelfs gezegd dat zij het waren die de wind hadden aangewakkerd en van zijn plek in de hemel naar beneden hadden gehaald'. Bijgeloof tiert welig in de oude buurt van Caïro, waar de schrijver opgroeide. Met milde spot tekent hij zijn buurtgenoten, de jonge Nabka die zich tegen de imam verzet, Zakiyya die het gemunt heeft op Oesmaan, handelaar in wandelstokken en paraplu's, tevens de vader van haar kind, al geeft hij dat niet toe. Het zijn fascinerende personages, levensecht doordat ze het zichzelf zo moeilijk maken. Sommige verhalen zijn niet meer dan schetsen, maar juist de open plekken spreken tot de verbeelding.

Uit het Arabisch vertaald door D…Lees verder

Sfeervolle korte verhalen die zich afspelen in Cairo, Egypte, in vroeger tijden. De hoofdpersonen zijn mensen die in een arme volkswijk wonen. Ze maken vreemde dingen mee of gedragen zich wonderlijk. Vervolgens neemt de situatie een onverwachte wending. De buurtbewoners reageren daar ieder op hun eigen manier op. Hun verbondenheid met de buurt is groot. De buurtsjeik speelt daarbij een belangrijke rol. Nagieb Mahfoez (Cairo, 1911-2006), wordt beschouwd als een belangrijke schrijver in Egypte. Hij heeft veel geschreven en werd veel gelezen. In 1988 kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur. Deze verhalen zijn heel toegankelijk, zitten vol humor en zijn vlot geschreven, waardoor je vanzelf gaat meeleven met de bewoners van de wijk. Ze zijn tevens een uitnodiging om nog eens een boek van Mahfoez te gaan lezen.

Over Nagieb Mahfoez

Nagieb Mahfoez (Arabisch: نجيب محفوظ, Nağīb Maḥfūẓ) ook wel geschreven als Nadjib of Naguib Mahfouz (Caïro, 11 december 1911 – aldaar, 30 augustus 2006), was een Egyptisch schrijver.

Loopbaan

Mahfoez begon met schrijven na zijn studie filosofie. Na drie historische romans, die Egypte belichten in de tijd van de farao's, begon hij met het portretteren van zijn geboortestad. Die reeks over Caïro werd afgesloten met de driedelige familieroman De Caïro-trilogie, het zou zijn bekendste werk worden. Voor deze trilogie kreeg hij in 1957 de hoogste Egyptische literaire onderscheiding: de Staatsprijs voor literatuur.

In 1988 ontving hij als eerste Arabische auteur de Nobelprijs voor Literatuur. Op 14 oktober 1994 werd er een moordaanslag op hem gepleegd door moslimextremisten: hij werd neergestoken, vlak bij zijn woning in Caïro en overleefde deze aanslag. Hij werd in zijn nek geraakt en kreeg moeite met zien e…Lees verder op Wikipedia