Boek
Nederlands

Allah houdt niet van vrouwen

Nahed Selim (auteur)
+1
Allah houdt niet van vrouwen
×
Allah houdt niet van vrouwen Allah houdt niet van vrouwen

Allah houdt niet van vrouwen

Speurtocht naar de oorzaken en achtergronden van de inferieure positie van de vrouw in de islam.
Titel
Allah houdt niet van vrouwen
Auteur
Nahed Selim
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2007
127 p.
ISBN
9789052409580

Besprekingen

Over de positie van de vrouw in de islam is het laatste woord nog niet gezegd. Het zijn overwegend moslimmannen die aan de hand van Koranteksten bepalen hoe het statuut van de vrouw dient te worden geïnterpreteerd, bv. in verband met de huwelijkswetgeving en het familierecht in islamitische landen. Ook wordt vaak voorbijgegaan aan het feit dat er in de islam zoiets bestaat als een feministische theologie, waarin vrouwen de relevantie van de historische teksten en heilige boeken proberen te belichten vanuit het huidige denken in de moslimwereld. In dit boek is een geëmancipeerde moslima aan het woord. Zij gaat op zoek naar de reden waarom in de islam zo meewarig wordt omgegaan met de vrouw, met argumenten uit de Koran.

Het woord liefde komt in de Koran slechts 77 keer voor, wat in schril contrast staat met de Bijbel, waarin het woord meer dan 400 keer voorkomt. De liefde van Allah voor de mens staat in amper 21 verzen van de Koran beschreven. Met citaten uit de Koran en uit com…Lees verder
In dit boek gaat de in Egypte geboren Nahed Selim, een geëmancipeerde moslima die onder meer schrijft voor 'NRC Handelsblad', op zoek naar de oorzaken van de inferieure positie van de vrouw in de islam. Met citaten uit de Koran en uit commentaren op het heilige boek toont Selim onder meer aan dat de liefde in de Koran nooit onvoorwaardelijk is ('Allah houdt van u indien u …'). Verder stelt ze dat de vrouw door imams vaak geassocieerd wordt met het kwade en laat ze zien dat sommige uitspraken van Mohammed door moslimmannen uit hun context worden gehaald en toegeschreven worden aan Allah. Door te claimen dat de 'rechten' van mannen over vrouwen bevolen zijn door Allah, krijgt de mannelijke superioriteit over de vrouw een heilig karakter dat moeilijk te bestrijden is. Van jongs af aan leren meisjes bovendien dat de menstruatie iets onreins en schandelijks is, en dat het wijst op onvolmaaktheid. De stap is dan heel klein voor een vrouw om te accepteren dat ze inderdaad minder rechten heef…Lees verder

Over Nahed Selim

CC BY 3.0 - Foto van/door De Balie

Nahed Selim (Dakhalia, Egypte, 1953) is een tolk-vertaler, columnist, publicist en schrijfster.

Ze studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Caïro en verhuisde in 1979 naar Nederland, waar ze aan de filmacademie studeerde.

Ze werkt als tolk-vertaler Arabisch en schrijft regelmatig columns voor NRC Handelsblad en het feministische maandblad Opzij. De in Zwijgen is verraad gebundelde columns handelen over vrouwonvriendelijke praktijken die in naam van de islam worden gepleegd. Ze zet zich af tegen vrouwen die hoofddoekjes dragen, die zij "orthodox" noemt. Ze noemde zichzelf jarenlang moslimfeministe, maar in 2013 verliet zij de islam en liet zich dopen in de rooms-katholieke Kerk.

In 2006 ontving ze de Harriët Freezerring, die Opzij van 1978 tot 2007 jaarlijks uitreikte aan een vrouw wier werk belangrijk is voor de vrouwenemancipatie.

Ze was een van de zes vrouwen die geïnterviewd werden in het boek De derde …Lees verder op Wikipedia