Boek
Nederlands

Iemand anders

Sandra's wereld stort in wanneer ze via een simpele brief gedumpt wordt door haar echtgenoot Georg, een literaire bestsellerauteur. Noodgedwongen keert ze terug naar haar geboortedorp, waar ze onderdak vindt bij haar ouders en zal moeten uitzoeken wie ze is zonder man. Op oudejaarsnacht besluit de plichtbewuste Sandra om iemand anders te worden. Ze laat alle fatsoen varen en stort zich vol overgav
Onderwerp
Identiteit
Titel
Iemand anders
Auteur
Nele Van den Broeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2023
252 p.
ISBN
9789492958211 (paperback)

Besprekingen

Hoe ruk je je los van je zelfingenomen bestseller-alfaman? -Boek van de week

Met knisperende zelfspot probeert een vrouw zichzelf op te rapen na een brute liefdesbreuk met haar geadoreerde schrijver. In het onderhoudende Iemand anders, debuutroman van muzikante Nele Van den Broeck, vindt een metamorfose plaats.

Trekken de uitgevers zelf aan de mouw van de BV's of zijn het de acteurs en muzikanten die met hun schrijfsels bij hen aankloppen? Een kwestie van de kip of het ei. Feit is dat het beproefde genre van de roman in Vlaanderen stilaan een geliefkoosd verlengstuk van een mediacarrière is geworden. Want naamsbekendheid, dat is bij uitgevers het ultieme visitekaartje met het oog op de marketingmaneuvers.

Van Stany Crets tot Leen Dendievel, van Maaike Neuville tot Wim Opbrouck en uiteraard Hilde Van Mieghem. Is het problematisch dat acteurs massaal boeken schrijven? Ja, vond Delphine Lecompte onlangs. "Ze vergallen het voor debuterende beloftevolle schrijvers zonder bevallig snoetje, charisma, connecties en een bekende naam", vond Lecompte, nogal kort door de bocht.

Wat haar misschien vooral ergert, is dat het schrijverschap al te vaak als divertissement geldt. Nee, aldus Lecompte, het is "geen af te vinken 'uitdaging' op een bucketlist. Geen prestigieus imponerend ti…Lees verder

Toch niet zo geniaal

'Drie sterren is het allerergste. Drie sterren is middelmaat, erger dan slecht', laat Nele Van den Broek haar hoofdpersonage Sandra denken. Daarmee zet ze wel een erg open doel klaar voor recensenten.

In een van de eerste hoofdstukjes van Nele Van den Broecks debuutroman laat ze een uitgever het volgende zeggen over een ­manuscript: 'Dit is een meesterwerk. Het is ­geniaal. En het leest nog vlot ook.' Iemand anders , zo heet Van den Broecks roman, leest vlot maar kun je bezwaarlijk geniaal noemen, zelfs niet een beetje geniaal. Wat is trouwens een geniale roman? Aan welke ­eigenschappen moet die voldoen? We ­komen het niet te weten. Over de bewuste geniale roman wordt alleen gemeld dat de auteur ervan zijn vrouw aandachtig heeft geobserveerd en vervolgens beschreven. Die vrouw zal later ook zelf een roman schrijven, en kijk, ook die wordt geniaal ­genoemd, en ook die wordt een commercieel succes. Des te jammer dat Nele Van den Broeck karig is met informatie over deze ­geniale meesterwerken, schrijvers zouden met het recept hun profijt kunnen doen. O ja, de schrijfster heet Sandra, maar kiest ervoor zich achter een pseudoniem te verschuilen en dat…Lees verder

Nele Van den Broeck

Sinds de gevierde auteur Georg Sanctorum zijn vrouw Sandra tot het hoofdpersonage van zijn bestsellerromans heeft verheven, is haar leven niet meer van haar alleen. Ze bestaat uitsluitend nog als de bescheiden en meegaande 'echtgenote, muze en literair agente van'. Maar wanneer hij na 'twaalf jaar seksuele exclusiviteit' met een simpele brief een punt achter hun relatie zet, wordt Sandra gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden. Wie ze worden zal, weet ze niet, behalve dat het 'IEMAND ANDERS' zal zijn - in kapitalen, jawel. Hoe ze die transformatie moet aanpakken, weet ze gelukkig wel. Ze wil door ijzeren discipline losbandig worden: ze zal geen dag meer doorbrengen zonder roken, alcohol of seks. Die klus klaart ze met de hulp van een aantal buitenissige en bijzonder vermakelijke figuren uit haar geboortedorp, zoals de flegmatieke beeldhouwster Alma en de introverte bondagefan Victor. Beetje bij beetje leert ze haar identiteit niet langer aan anderen te ontlenen. Sandra's zoektocht…Lees verder

Over Nele Van den Broeck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elisewin

Nele Van den Broeck (Merchtem, 1985), ook bekend onder haar muzikale alter-ego Nele Needs A Holiday, is een Belgische zangeres, componist, actrice, regisseur, columnist en auteur. Nele studeerde muziekproductie aan het London Centre of Contemporary Music. Voorheen studeerde Nele tegelijkertijd Drama aan het KASK in Gent en Duits en Spaans aan de VUB in Brussel.

Muziek

Onder de naam Nele Needs A Holiday schrijft Van den Broeck popmuziek met hyper-realistische teksten. Nele Needs A Holiday werd muzieklaureaat op Theater Aan Zee 2008, en haalde de finale van Humo's Rock Rally 2010.

In augustus 2010 kwam in eigen beheer de EP It's OK... uit, geproduceerd door Pascal Deweze.

Op 19 september 2014 verscheen It's My Party, het debuutalbum van Nele Needs A Holiday, geproduceerd door Koen Gisen en gedistribueerd via LC Music.

Op 6 oktober 2017 kwam Neles tweede album Love Yeah uit, geproduceerd …Lees verder op Wikipedia