Boek
Engels
Een man vertelt over zijn passie voor voetbal, met name de Engelse club Arsenal.
Extra onderwerp
AUT, Romans
Titel
Fever pitch
Auteur
Nick Hornby
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 2000
239 p.
ISBN
0-140-29557-7

Besprekingen

De auteur begint in het jaar 1991. De ik-figuur kijkt terug op zijn allesoverheersende passie voor het voetbal. Die begint in 1968 als zijn ouders pas zijn gescheiden en zijn vader hem meeneemt naar een wedstrijd van Arsenal. Al spoedig is hij verkocht. Hij wordt Arsenalsupporter ondanks dat het altijd regent, dat Arsenal bijna altijd verliest of nul-nul gelijkspeelt of dat hij in elkaar geslagen wordt. Zijn leven wordt niet alleen beïnvloed door Arsenal, het is Arsenal. Op zeer humoristische wijze schrijft Hornby over zijn jeugd, mannelijkheid, klassenverschil, trouw, malaise en vreugde. Als hij in 1991 terugblikt, realiseert hij zich dat er meer is dan voetbal maar dat hij nooit meer van zijn passie zal afkomen.

Over Nick Hornby

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Joe Mabel

Nick Hornby (Redhill, Verenigd Koninkrijk, 17 april 1957) is een Engelse schrijver. Hij werkt en woont in Highbury, het noorden van Londen. Zijn werk gaat regelmatig over obsessief, gefrustreerd gedrag van alleenstaande mannen, over het algemeen van mannen en met name over twee van zijn eigen interesses, muziek en sport. Hij maakt geen ludieke karikatuur van deze personages, of dramatiseert hun problemen, maar probeert ze humoristisch naar voren te brengen.

Biografie

Hornby heeft de Maidenhead Grammar School bezocht en studeerde Engels aan het Jesus College in Cambridge. Hornby is leraar geweest, daarna freelance journalist en werd ten slotte schrijver. Hornby maakte voor het eerst naam met Fever Pitch, een boek over zijn levenslange liefde voor de voetbalclub Arsenal. Dit boek en zijn twee eerste romans, High Fidelity en About a Boy, zijn gebaseerd op zijn eigen levenservaring.

In 1999 kreeg Hornby …Lees verder op Wikipedia