Boek
Nederlands
Novelle waarin de privésecretaris van een wereldberoemd landschapsarchitect vertelt over het lot van een bijzonder project na een militaire coup.
Titel
Clair-obscur
Auteur
Nicole Krauss
Vertaler
Rob van der Veer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
An arrangement of light
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2013
31 p.
ISBN
9789041423931 (hardback)

Besprekingen

Nicole Krauss, meester van de suggestie

NOVELLE - Een kerstgeschenk van maar 32 bladzijden als boek uitgeven? Of ze gek geworden zijn, daar bij Ambo Anthos? Nee, toch niet, en de kaft verraadt al waarom. Clair-obscur straalt met een blad vol ijle nerven een en al verfijning uit....

NOVELLE - Een kerstgeschenk van maar 32 bladzijden als boek uitgeven? Of ze gek geworden zijn, daar bij Ambo Anthos? Nee, toch niet, en de kaft verraadt al waarom. Clair-obscur straalt met een blad vol ijle nerven een en al verfijning uit.

Het is van de hand van Nicole Krauss, die het verhaal in 2012 voordroeg op Luminato, een cultuurfestival in Toronto. Krauss is spaarzaam met haar woorden. Ze is net als haar echtgenoot Jonathan Safran Foer zo'n auteur die een verhaal laat rijpen zolang dat nodig is. En dat is meestal lang. Als ze dan eindelijk iets het licht laat zien, is dat van grote kwaliteit.

In haar laatste roman, Het grote huis (2010), wikkelde ze subtiel diverse verhaallijnen in elkaar over het jodendom, de dood en hoe met menselijke tekortkomingen te leven. Schrijnend zette ze verhoudingen tussen ouders en kinderen neer, en de zoektocht naar een veilige plek.

In Clair-obscur draait het opnieuw om het vinden van veiligheid. Als je de novelle zou samenv…Lees verder

CLAIR-OBSCUR

CLAIR-OBSCUR *** Nicole Krauss , Anthos (originele titel: An Arrangement of Light), 35 blz., ? 10 Teneinde de jachtige lastminuteshopper - die aan de kassa twijfelt tussen een roman of toch maar een kerstkaartje - tegemoet te komen, presenteren uitgeverijen als behulpzame elfjes in deze periode vaak miniboekjes, zodat u ...

CLAIR-OBSCUR ***

Nicole Krauss , Anthos (originele titel: An Arrangement of Light), 35 blz., ? 10

Teneinde de jachtige lastminuteshopper - die aan de kassa twijfelt tussen een roman of toch maar een kerstkaartje - tegemoet te komen, presenteren uitgeverijen als behulpzame elfjes in deze periode vaak miniboekjes, zodat u toch niet met lege handen aan de dis toekomt. Nicole Krauss' Clair-obscur past perfect in uw jaszak - u hebt uw handen toch al vol met oversized winkeltassen. Met enig lef staat er 'roman' op de cover van een boekje dat ocharme dertig pagina's telt, maar hoewel kort verhaal of novelle een betere term ware geweest, valt er wel iets voor te zeggen. Krauss' prikkelende relaas over een gedoemde tuinarchitect is, naast het perfecte geschenk voor de oom met groene vingers, ook een beklijvend werkstukje dat ontstellend mooie zinnen bevat - 'Een tuin is een ordening van licht'. Maar vooral de duisternis onder de zinnen valt op: een architect die, om zijn leven…Lees verder

De Amerikaanse schrijfster (1974) is getrouwd met Jonathan Safran Foer. Dit is een fraai vormgegeven boekje, gedrukt op groen papier. (De term ‘roman’ op de voorkant lijkt een vergissing, zo vindt ook de uitgever.) Het is een compact verhaal dat speelt in een naamloos land, waar generaals aan de macht zijn. Het verhaal wordt verteld door de privésecretaris van een wereldberoemd landschapsarchitect, die behalve openbare parken een privétuin heeft aangelegd bij zijn huis aan de kust: 'De luwte'. Nadat de generaals zich hebben gemanifesteerd worden de plannen voor het stadspark in wording veranderd. Er komt een groot diep meer waarvan de bodem van beton is vermengd met, ja met wie of wat? De tijd kabbelt voort, de generaals verdwijnen, de twee mannen gaan veel reizen. Van de euforie die de secretaris als jongeling in dienst van de architect voelde, is niet veel over. Een poëtisch, maar geen vrolijk verhaal voor literaire fijnproevers. Vrij kleine druk, ruime interlinie.

Over Nicole Krauss

Nicole Krauss (New York, 18 augustus 1974) is een Amerikaanse schrijfster.

Krauss' eerste roman Man komt kamer binnen (2002) werd genomineerd voor de Los Angeles Times Book Award. Haar tweede roman De geschiedenis van de liefde (2005) werd genomineerd voor de Orange Prize for Fiction in 2006. Krauss' werk is ook verschenen in The New Yorker, Esquire, Harper's, en Best American Short Stories.

Biografie

Krauss groeide op op Long Island, waar ze naar haar gevoel 'de laatste Amerikaanse jeugd' had. Vanaf haar twintigste schreef ze poëzie, die zoals ze zelf zei 'voelde als het grote doel van de taal'.

Krauss studeerde af aan de Stanford-universiteit, en haalde haar graden aan de universiteit van Oxford (Somerville College), en aan de Courtauld Institute of Art in Londen. Ze stond in de finale voor de Yale Younger Poet's Prize, en haar poëzie werd gepubliceerd in onder andere …Lees verder op Wikipedia