Als een gewond dier zwerft Tycho Ceton door de stad tussen de bruggen, terwijl hij een plan beraamt om de glorie die hij kwijt is geraakt terug te winnen. Hij zal ze nog eens wat laten zien, iets wat verbazingwekkender, adembenemender en afschuwelijker is dan alles wat we tot nu toe in dit prachtige en weerzinwekkende Stockholm hebben gezien.
Degene die alles op alles zet om hem te stoppen is
Onderwerp
Zweden ; 18de eeuw
Titel
1795
Auteur
Niklas Natt Och Dag 1979-
Vertaler
Lammie Post-Oostenbrink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
1795
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
411 p.
ISBN
9789044643541 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De onderbuik van Stockholm

Met 1795 voltooit de Zweedse auteur Niklas Natt Och Dag een opmerkelijke historische trilogie die zich afspeelt in de krochten van de Zweedse hoofdstad.

1793, het debuut van Niklas Natt Och Dag, was in 2017 een wereldwijd succes. Deze telg van een oud adellijk geslacht kreeg alle lof omdat hij een sterke historische plot en een fascinerende beschrijving van het harde ­leven in Stockholm in een verbluffende stijl combineerde. Twee jaar later volgde 1794 en nu is er 1795, het sluitstuk van deze opmerkelijke trilogie die vooral de jaren beschrijft waarin de Zweedse maatschappij moest bekomen van de aanslag in 1792 op de verlichte despoot koning Gustav III tijdens een gemaskerd bal. Daarna werd het land geregeerd door een regenten­regime. Vooral de sterke man Gustav Adolf Reuterholm jaagde op de loyalistische Gustavianen terwijl die laatsten een plot smeedden om de regent en zijn kliek uit de weg te ruimen.

Belangrijker nog dan die historische gebeurtenissen en figuren is het fictieve verhaal dat Natt Och Dag bedacht. In dit slotdeel voert hij tientallen oude en nieuwe personages op die zelden zijn ze wie ze zeggen te zi…Lees verder