Boek
Nederlands

Kapitein Michalis : (vrijheid of dood)

Nikos Kazantzákis (auteur), Hero Hokwerda (vertaler)
Het persoonlijke, vrijgevochten leven van een Griekse vrijheidsstrijder en diens tragische ondergang vermengd met een stuk geschiedenis van Kreta in de 19e eeuw, tijdens de Turkse overheersing.
Titel
Kapitein Michalis : (vrijheid of dood)
Auteur
Nikos Kazantzákis 1883-1957
Vertaler
Hero Hokwerda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Modern Grieks (vanaf 1453)
Oorspr. titel
O Kapetán Michális (Elefthería i thánatos)
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2018
542 p.
ISBN
9789028427167 (paperback)

Besprekingen

Kreta zucht, strekt zich uit en wacht op verlossing

Talloze markante figuren bevolken de 65 jaar oude roman van de Griekse maestro Nikos Kazantzakis, met de norse Kapitein Michalis in de hoofdrol. Deze klassieker is nu meesterlijk vertaald.

Maak kennis met 'het everzwijn' alias 'de draak'; de geweldenaar die zijn vrouw als voetveeg gebruikt, zijn dochter uit zijn ogen verbant en zijn zoon opvoedt tot tiran. Oftewel: maak kennis met Kapitein Michalis - absoluut het minst sympathieke hoofdpersonage van de Griekse maestro Nikos Kazantzakis (1882-1957). Van hem kennen we de joviale Zorbás de Griek uit de gelijknamige roman en de zachtmoedige Manoliós uit Christus wordt weer gekruisigd - klassiekers die al eerder door de Wereldbibliotheek werden uitgegeven.

Kapitein Michalis (uit 1953, en nu meesterlijk vertaald door vaste vertaler Hero Hokwerda) is van een veel norser kaliber. Dat het Griekse eiland Kreta al eeuwen onder gezag staat van het Osmaanse rijk is voor de verbitterde Kapitein een bron van wrevel, hoewel de Turken en de Grieken al jaren gebroederlijk samenleven. Uiteraard blijven de Kretenzers toch azen op de vrijheid van hun eiland. Vrijheid of de dood is hun onverbiddelijke leus.

Het…Lees verder

De derde grote roman van de auteur (1883-1957) is minder bekend en werd wisselender ontvangen dan ‘Leven en wandel van Zorbas de Griek’* en ‘Christus wordt weer gekruisigd’** (‘The Last Temptation of Christ’). Beide romans werden ook succesvol verfilmd. Ze werden eerder opnieuw (en zeer goed) vertaald in 2015 en 2016 door Hero Hokwerda. Die vertaalde nu ook deze roman. In kleurrijke, ietwat barokke en bij vlagen humoristische stijl wordt het persoonlijke leven van ‘kapitein’ Michalis vermengd met de geschiedenis van Kreta. De kapitein is dan ook geen scheepsgezagvoerder, maar de aanvoerder van een cel van vrijheidsstrijders. Kreta hoorde in de 19e eeuw niet bij Griekenland maar bij het Osmaanse rijk. De Griekse (christelijke) meerderheid wou aansluiting bij het nieuwgevormde Griekenland, de Turkse (moslim) minderheid kon voor behoud van haar privileges terugvallen op een sterk leger. Dat leidde tot meerdere opstanden en een ervan (die van 1889) is het decor van de roman. Een bloemrijk…Lees verder

Hartstochtenvan een Kretenzer

Hommage aan Kreta en aan de overlevingskunst van de eilandbewoners

Wie deze zomer in de heuvels en de oude havenstadjes van Kreta z'n ontspanning zoekt, zal er niet bij stilstaan dat het lieflijke eiland tot het begin van de twintigste eeuw een kruitvat was, het decor van uiterst gespannen verhoudingen tussen de Kretenzers (christenen) en de Turken (moslims) die het sinds 1669 bezet hielden, met talloze wrede geweldsuitbarstingen vandien. Vooral in de negentiende eeuw voerden de eilandbewoners een felle strijd voor hun vrijheid, dat wil zeggen: de aansluiting bij Griekenland, die pas in 1913 plaatsvond.

Wie tijdens zijn vakantie iets wil proeven van die geschiedenis, heeft een stevige kluif aan de onlangs vertaalde klassieker 'Kapitein Michalis' (1953) van Nikos Kazantzakis (1883-1957), misschien wel de grootste Griekse schrijver sinds Homerus. Kazantzakis situeert zijn roman anno 1889 in en rond de hoofdstad Megalokastro (Grote Vesting, tegenwoordig Heraklion), maar het verhaal is eigenlijk een mengelmoes van al die andere, steeds weer nee…Lees verder

Over Nikos Kazantzákis

CC BY 3.0 - Foto van/door Μουσείο N. Καζαντζάκη / Kazantzakis Museum

Níkos Kazantzákis (ook getranslittereerd als Kazandzákis) (Grieks: Νίκος Καζαντζάκης) (Iraklion 18 februari 1883 – Freiburg im Breisgau, 26 oktober 1957) was een van de belangrijkste Griekse schrijvers van de 20e eeuw.

Levensloop

Nikos Kazantzakis werd in 1883 geboren in Iraklion op Kreta, toenmalig onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Hij studeerde rechten in Athene en filosofie in Parijs bij Henri Bergson. Zijn carrière als schrijver begon hij als journalist. Daarnaast was Kazantzákis politiek actief: op jeugdige leeftijd bekleedde hij reeds een directeursfunctie op het Griekse ministerie van Sociale Zaken, en na de Eerste Wereldoorlog kreeg hij de leiding van een commissie voor de repatriëring van Griekse vluchtelingen die, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Turks Klein-Azië, naar de Kaukasus en Zuid-Rusland waren gevlucht. Door zijn optreden werden 150.000 Grieken gered van een hongerdood in Rusland.

Kazantz…Lees verder op Wikipedia