Boek
Nederlands

Het huis van de stilte

Orhan Pamuk (auteur)

Het huis van de stilte

Orhan Pamuk (auteur)
Drie Turkse kleinkinderen, die een week bij hun grootmoeder logeren, vertellen elk over hun leven.
Titel
Het huis van de stilte
Auteur
Orhan Pamuk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Sessiz ev
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1995
315 p.
ISBN
90-295-3420-6

Besprekingen

Drie kleinkinderen brengen hun vakantie door in het oude huis van hun grootmoeder in een kustplaats ca. 50 km verwijderd van de Turkse hoofdstad. De grootmoeder is een in zichzelf gekeerde vrouw. Zij leeft met de herinneringen aan haar overleden man, een verbannen arts, wiens levenswerk bestond uit het schrijven van een encyclopedie. Haar verleden verbergt ook een verschrikkelijk geheim, dat zij en haar bediende, de dwerg Recep, kennen. De kleinkinderen laveren tussen de beklemming in het huis en hun eigen moeilijkheden. Door de gekozen stijlvorm wordt elk personage bijzonder belicht. Het verhaal rijgt zich met oplopende spanning vloeiend aaneen. Tevens weerspiegelt de auteur de problemen van de 20e-eeuwse Turkse samenleving in die van een Turkse familie. Orhan Pamuk (1952) is een belangrijke hedendaagse Turkse schrijver. Dit boek bewijst zijn groot schrijverschap. Kleine druk.

Over Orhan Pamuk

Ferit Orhan Pamuk (Istanboel, 7 juni 1952) is een Turkse schrijver.

Hij geniet internationaal aanzien als een van de grootste Turkse schrijvers van het moment en van deze eeuw. Belangrijkste thema's in zijn werk zijn de conflicten en de tegenstellingen tussen Oost en West, islam en christendom, traditie en moderniteit. Deze thema's worden behandeld in een schrijfstijl die "een mengsel is van oosterse verteltraditie en stijlelementen van de westerse moderniteit" (bron: Juryrapport Vredesprijs). Zijn boeken zijn vertaald in dertig talen. In 2006 is aan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Hij is hiermee de eerste Turk die deze prijs ten deel is gevallen.

Sneeuw

De roman Sneeuw (2003; oorspronkelijk Turkse titel: Kar, 2002) wordt algemeen beschouwd als een van Pamuks belangrijkste werken. Het boek speelt zich af in de oostelijke Turkse grensplaats Kars, plaats van ontmoeting van verschille…Lees verder op Wikipedia