Boek
Nederlands

Het nieuwe leven

Orhan Pamuk (auteur)

Het nieuwe leven

Orhan Pamuk (auteur)
Een Turkse student wordt door lezing van een boek aangespoord via een busreis zijn land en het landschap van zijn ziel te gaan verkennen.
Titel
Het nieuwe leven
Auteur
Orhan Pamuk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Yeni Hayat
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1999
263 p.
ISBN
90-295-3545-8

Besprekingen

Osman, student in Istanbul, raakt zozeer in de ban van een boek dat het zijn hele leven ondersteboven haalt. Hij heeft het door een toevallige gebeurtenis en in een opwelling gekocht, maar de fictieve wereld die zich voor hem opent, fascineert hem mateloos. Even later ziet hij het meisje dat vóór hem hetzelfde boek kocht, en hij spreekt haar aan. Ze antwoordt hem vriendelijk en ongeremd, en brengt hem in contact met een student die alles van het boek zou afweten. Dan raakt alles in een stroomversnelling. De student wordt voor Osmans ogen op straat neergeschoten, alhoewel hij daar achteraf geen enkel spoor of bewijs van terugvindt. Ook Canan, het meisje, verdwijnt. Radeloos doorkruist hij Turkije om haar te vinden. Hij brengt dagen en nachten door in gammele bussen, overleeft een ongeval met 12 doden, maar Canan blijft onvindbaar. Tot hij haar op een dag, na alweer een ongeluk, op de bus ziet stappen. Veel woorden wisselen ze niet, elkaars aanwezigheid volstaat. De busreizen gaan daarn…Lees verder
In deze roman van de belangrijkste moderne Turkse auteur van het ogenblik (1952) gaat een jonge Turkse student op weg naar aanleiding van een boek. De titel van dit boek en de inhoud ervan blijven op suggestieve wijze voor de lezer verborgen. Osman verlaat het studentenleven in Istanbul en bereist per bus alle uithoeken van Turkije. Zijn nieuwe leven, een zoektocht naar liefde en innerlijke idealen, verloopt op meer tijd- en ruimteniveaus, die elkaar steeds weer op verrassende wijze kruisen, met elkaar verweven raken en weer uit elkaar lopen. Eerder in het Nederlands vertaalde titels van deze auteur: 'De witte vesting', 'Het huis van stilte' en 'Het zwarte boek'. Deze roman is een literair avontuur, dat de lezer meevoert naar alle facetten van de menselijke binnen- en buitenwereld die er maar te bereizen zijn in het landschap van de ziel. Kleine druk.

Over Orhan Pamuk

Ferit Orhan Pamuk (Istanboel, 7 juni 1952) is een Turkse schrijver.

Hij geniet internationaal aanzien als een van de grootste Turkse schrijvers van het moment en van deze eeuw. Belangrijkste thema's in zijn werk zijn de conflicten en de tegenstellingen tussen Oost en West, islam en christendom, traditie en moderniteit. Deze thema's worden behandeld in een schrijfstijl die "een mengsel is van oosterse verteltraditie en stijlelementen van de westerse moderniteit" (bron: Juryrapport Vredesprijs). Zijn boeken zijn vertaald in dertig talen. In 2006 is aan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Hij is hiermee de eerste Turk die deze prijs ten deel is gevallen.

Sneeuw

De roman Sneeuw (2003; oorspronkelijk Turkse titel: Kar, 2002) wordt algemeen beschouwd als een van Pamuks belangrijkste werken. Het boek speelt zich af in de oostelijke Turkse grensplaats Kars, plaats van ontmoeting van verschille…Lees verder op Wikipedia