Boek
Nederlands
Het leven van de Griekse dichter en vrijheidsstrijder Alexander Panagoulis die in 1976 onder verdachte omstandigheden bij een auto-ongeluk om het leven kwam.
Extra onderwerp
BIO, Romans
Titel
Een man
Auteur
Oriana Fallaci
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Un uomo
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1980
523 p.
ISBN
90-6019-705-4

Besprekingen

In 1967 grijpt een militaire junta o.l.v. kolonel Papadopoulos de macht en houdt Griekenland in zijn greep. Er komt verzet waarin met name de dichter Alexander Panagoulis actief is. In 1968 pleegt hij een mislukte aanslag op Papadopoulos en wordt na ernstige martelingen ter dood veroordeeld, krijgt gratie en wordt eenzaam opgesloten. Een iets democratischer bewind laat hem in 1973 vrij. Panagoulis blijft het systeem bevechten en wordt vaak bedreigd. Hij wordt lid van het parlement maar loopt stuk op partijpolitiek. In 1976 wordt hij door een rechtse groepering vermoord. Top-journaliste Oriana Fallaci, bekend om haar interviews met wereld- en opinieleiders, was Panagoulis' levensgezel sinds zijn vrijlating. Haar beschrijving van zijn strijd voor de democratie is uiterst boeiend, omdat zij ondanks haar liefde de man tekent in zijn grootheid en zwakheid. Zij laat zien dat ook in Europa marteling en onderdrukking kunnen vóórkomen. Pocketeditie, zeer kleine druk.

Over Oriana Fallaci

Oriana Fallaci (Florence, 29 juni 1929 - aldaar, 15 september 2006) was een Italiaanse journaliste, publiciste en schrijfster. Ze werd beroemd door haar interviews met wereldleiders, zoals de Dalai lama, Henry Kissinger, de sjah van Perzië, Ayatollah Khomeini, Willy Brandt en Moammar al-Qadhafi. Ze ondervroeg hen zonder terughoudendheid en ontlokte hen onthullende uitspraken. Daardoor geldt ze als een boegbeeld voor haar generatie. In haar latere leven riep ze controverses op door geschriften waarin ze hard uithaalde naar de islam. Fallaci’s werken werden in 21 talen vertaald. Fallaci was een zware rookster. Zij overleed op 77-jarige leeftijd aan kanker.

Biografie

Oriana Fallaci is van kinds af aan geboeid door het geschreven woord; elke regel zet haar verbeeldingskracht in beweging. Ze is negen als ze voor het eerst een boek in handen krijgt. Het is Als de natuur roept van Jack London. Oriana raakt verliefd op de hond Bu…Lees verder op Wikipedia