Boek
Meertalig

Alice in Wonderland

Pat Andrea (illustrator), Lewis Carroll (naar het werk van)
Illustraties van de Nederlandse kunstenaar (1942- ) bij 'Alice's Adventures in Wonderland' en "Through the Looking-Glass' van de Britse schrijver Lewis Carroll (1832-1898).
Titel
Alice in Wonderland
Illustrator
Pat Andrea
Naar het werk van
Lewis Carroll
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Uitgever
Harderwijk: d'jonge Hond, 2008
140 p. : ill.
Aantekening
Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Den Haag (Gemeentemuseum) van 28 juni t/m 28 september 2008 Tekst in het Nederlands en het Engels
ISBN
9789089100757

Besprekingen

Heel wat boeken die oorspronkelijk voor volwassenen bedoeld waren, zijn uiteindelijk tot klassiekers van de jeugdliteratuur uitgegroeid, zoals Daniel Defoes Robinson Crusoe of Robert Louis Stevensons Treasure island. Maar jeugdboeken die uitgroeien tot klassiekers voor volwassenen, zoals Alice in Wonderland (1865) en Through the looking-glass (1872) van Lewis Carroll, zijn heel wat uitzonderlijker. Dat stelt Nicolaas Matsier in zijn essaybundel Alice in Verbazië, waarvan recent een uitgebreide en herziene druk verscheen. Dit naar aanleiding van Matsiers vertaling van Martin Gardners veelgeprezen The annotated Alice, die samen met een heruitgave van Matsiers Alice-vertalingen in de prestigieuze 'Gouden reeks' van Athenaeum-Polak en Van Gennep opgenomen werd.

Martin Gardner richt zich met zijn aantekeningen op volwassenen: "alleen doordat volwassen lezers, voornamelijk fysici en mathematici, Alice zijn blijven koesteren, is zij verzekerd …Lees verder
De fameuze boeken van Lewis Carroll – ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ en ‘Through the Looking-Glass’ – zijn goudmijnen voor illustratoren, die bovendien, als zij aan de beeldende verwerking ervan beginnen, met de eerste illustrator, John Tenniel, en met de talloze Alice-verbeeldingen na hem moeten concurreren. Pat Andrea (1942) is een beeldend kunstenaar bij wie, naar eigen zeggen, Alice “altijd door mijn hoofd gespookt” heeft. Na meer dan veertig jaar heeft dit gespook nu geresulteerd in een ronduit meesterlijke, fascinerende en overrompelende reeks van “grote schilderijen en tekeningen op papier bevestigd op panelen” (150 x 180 cm), twee voorstellingen per hoofdstuk, in totaal 42 werken. Elk werk heeft een kort onderschrift uit de tekst, bv.: “Een ogenblik later ging Alice dwars door de spiegel”. Ernaast is dan een kort fragment uit het boek, tweetalig, te lezen waar deze verbeelde zinsnede uit is gelicht (in een goede Nederlandse vertaling van John Sillevis). Details van omvangr…Lees verder

Over Pat Andrea

Pat Andrea (Den Haag, 25 juni 1942) is een Nederlands kunstschilder, die afwisselend woont en werkt in Parijs en in Buenos Aires. Andrea is de zoon van de bekende Haagse kunstschilder Kees Andrea en de tekenares Metty Naezer.

Leven en werk

Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie te Den Haag met als belangrijkste docent Co Westerik. Samen met Walter Nobbe en Peter Blokhuis richtte hij de ABN-groep op (Andrea, Blokhuis, Nobbe). Zij kregen bekendheid als de Nieuwe Haagse School. Andrea won in 1964 de Jacob Marisprijs voor tekenen en in 1971 de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst.

Het werk van Pat Andrea is figuratief en heeft vooral het thema angst als onderwerp. Zijn manier van schilderen is klassiek te noemen, hij begint met de onderschildering en legt dunne, transparante glacis over deze laag heen.

Pat Andrea is, als docent schilderen, een dag in de week verbonden aan …Lees verder op Wikipedia