Boek
Nederlands

Joy

Patrick Bassant (auteur)
+1
Joy
×
Joy Joy

Joy

Patrick Bassant (auteur)
Genre:
Een beeldhouwer ziet in Brussel een levend standbeeld en besluit tot een opmerkelijke daad.
Onderwerp
Kunst
Titel
Joy
Auteur
Patrick Bassant
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2012
157 p.
ISBN
9789028424937 (paperback)

Besprekingen

Onze cultuur bestaat uit beelden die als zelfstandige dingen verhandeld worden. Patrick Bassant heeft van die oude waarheid zijn eerste roman gemaakt, Joy. De titelfiguur is een ongewenst kind, dat door een filmpje ontdekt dat ze pas aanvaard en zelfs bewonderd wordt wanneer ze in beelden omgezet wordt. Ze trekt naar Brussel, waar ze na een erotische danspartij haar echte roeping ontdekt: levend standbeeld worden.
In Brussel ontmoet Joy een jonge interim-manager die geobsedeerd is door de beeldhouwer Auguste Rodin, die ‘van een mens een mensenbeeld [wou] maken’. Het brengt de manager op een idee: hij zal een bronzen afgietsel maken van Joys lichaam. Joy lijkt in te stemmen met de procedure. Zij weet immers dat ze als beeld de aandacht en bewondering zal krijgen die ze als mens moet missen. Aan het eind, wanneer ze als beeld in het huis van de manager staat, ziet haar vriend Hoeka haar staan en kust hij haar. De cirkel is rond, Joys verlangen is gestild.
Die cirkel zit nie…Lees verder
Debuutroman van de Nederlandse schrijver (1977). Joy is het ongewenste kind van pessimistische jaren 80-ouders, die verongelukken als ze twaalf is. Ze wordt opgevoed door groot- en pleegouders, maar blijkt ongeremd en ontspoort. Na te hebben gewerkt als pornoactrice, gaat ze naar Brussel, waar ze op de Grote Markt geld verdient als levend standbeeld en kunstwerk. Hier trekt ze de aandacht van een anonieme kunstkenner en beeldhouwer, die is gefascineerd door het werk van Rodin, met name een tijdens 9/11 in New York zwaar beschadigd beeld. Hij ziet in Joy het zo lang gezochte, perfecte substituut voor dit beeld en besluit haar te plastineren en in brons te gieten, nadat hij zich deze methode heeft eigengemaakt door o.a. te oefenen met katten. Na negen maanden is de klus geklaard. Maar is Joy wel dood? Vlot verteld verhaal, in eigentijdse stijl, met wisselend vertelperspectief, intermezzo’s (tracks met ‘Memoires van een standbeeld’) en allerlei interessante details over de techniek van p…Lees verder