Boek
Nederlands

Het donkere paradijs

Patrick Ness (auteur), Ineke Lenting (vertaler)
+1
Het donkere paradijs
×
Het donkere paradijs Het donkere paradijs
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Vluchtend voor het leger van burgemeester Prentiss raken zowel Todd als Viola gewond. Wanneer ze weer tot bewustzijn komen, liggen ze in een aparte kamer. Ondanks hun bezorgdheid om de ander, zullen beiden koste wat het kost de strijd voortzetten.
Titel
Het donkere paradijs
Auteur
Patrick Ness
Vertaler
Ineke Lenting
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ask and the answer
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2013
512 p.
ISBN
9789048816286 (paperback)

Besprekingen

Het eerste deel van de serie 'Chaos'* smaakte naar meer en de lezer krijgt dat zeer zeker. Het verhaal volgt kort op de laatste gebeurtenissen uit het vorige deel, op een planeet waar iedereen elkaars gedachten kan horen. Todd en Viola komen in een oorlog terecht waarbij ze gedwongen worden ieder een kant te kiezen. Ze leren dat goed en kwaad vooral uit grijze gebieden bestaan. Het grootste deel van dit boek zijn de beide hoofdpersonen gescheiden. De lezer krijgt in verschillende typografie de beide kanten goed mee en wordt zonder pardon in de spanning ondergedompeld. Voor de oudere lezer zijn er bovendien nogal wat parallellen te trekken met gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Rassenscheiding en zijn goed herkenbaar en geven een sterke boodschap mee. In welke tijd we ook leven, mensen blijven mensen. De vele plotwisselingen en het uitstekende schrijfwerk van de auteur houden de lezer elke seconde vast. De psychologische spanning wordt meedogenloos opgebouwd, waardoor ook na di…Lees verder

Het donkere paradijs

Toen voor Todd en Viola na een lange vlucht het einde in zicht kwam, werden ze door Burgemeester Prentiss onderschept. De zelfverklaarde President zet Todd gevangen en laat de zwaargewonde Viola verzorgen. De twee jongeren zijn van elkaar gescheiden en weten niet eens of de ander nog in leven is. De Burgemeester – zoals Todd hem blijft noemen – betrekt de jongen bij zijn activiteiten als nieuwe heerser van ‘nieuwe wereld’. Hij leert hem de kracht van woorden en gedachten en behandelt hem als een tweede zoon. Machteloos ondergaat Todd het verschrikkelijke werk dat hem wordt opgedragen, maar hij blijft met zijn gedachten bij Viola. Viola, ondertussen hersteld van haar verwondingen, wordt als genezer opgeleid. Ze geraakt betrokken bij het verzet dat groeit vanuit de – net als de Spakkels of oorspronkelijke bewoners - onderdrukte vrouwen. Ondertussen zoekt ze naar een middel om contact op te nemen met de nieuwe kolonisten die eraan komen.
Ditmaal wordt het verhaal afwisselend vanuit…Lees verder