Boek
Nederlands

Lawaai dat nooit stopt

Patrick Ness (auteur), Ineke Lenting (vertaler)
+1
Lawaai dat nooit stopt
×
Lawaai dat nooit stopt Lawaai dat nooit stopt
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Er is oorlog uitgebroken. Todd komt steeds meer onder de invloed van de leider van een van de twee kampen. Daardoor raakt hij vervreemd van zijn vriendin Viola. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Lawaai dat nooit stopt
Auteur
Patrick Ness
Vertaler
Ineke Lenting
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Monsters of men
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2013
527 p.
ISBN
9789048816316 (paperback)

Besprekingen


De ‘Chaos’-trilogie speelt zich af op Nieuwe Wereld, een planeet waar menselijke kolonisten samenleven met de inheemse bewoners, de Spakkels. Op Nieuwe Wereld zijn gedachten hoorbaar, waardoor privacy vrijwel niet bestaat. In Het mes dat niet wijkt centreert de plot zich rond Todd Hewitt. Todd groeit op in Prentissdorp, waar alleen mannen wonen. Hij is op de vlucht voor de gestoorde dorpspriester Aaron en het leger van Burgemeester Prentiss, wanneer hij oog in oog komt te staan met een meisje, wier gedachten hij niet kan horen. Later blijkt dat de Herrie een natuurlijk fenomeen van Nieuwe Wereld is. Vrouwen zijn er immuun voor, dus besloten de mannen van Prentissdorp hen uit te moorden. Vervolgens keerden de andere nederzettingen zich van hen af, maar Prentiss is bezig deze dorpen te onderwerpen. Bovendien is er een nieuwe lading kolonisten in aantocht, waarvan het meisje Viola een afgevaardigde is.
Het mes dat niet wijkt begint in medias res en is in het begin vo…Lees verder
De beste boekenseries bestaan uit verhalen die simpelweg te groot zijn om tussen één omslag te vatten. Zo ook dit verhaal over kolonisten op een andere planeet die vechten om te overleven. Te midden van al het tumult worden twee kinderen, Todd en Viola, wel heel snel volwassen door de verschrikkingen die zij zien en de moeilijke keuzes die ze moeten maken. Zelden werd een verhaal zo mooi verteld in stijl (het woordgebruik heeft een uniek karakter) en inhoud. De gelaagdheid van het verhaal roept herinneringen op aan onze eigen geschiedenis en raakt aan belangrijke thema’s als macht en politiek versus menselijkheid. Daarmee overstijgt het verhaal leeftijdsgrenzen en het omhulsel van sciencefiction en wordt het een emotioneel en medogenloos spannend relaas. Elk deel krijgt er een verteller bij. De nieuwe stem in dit derde deel van de Chaos-trilogie* is van een inheemse, waardoor een belangrijk nieuw perspectief toegevoegd wordt. Elk personage is doorleefd en invoelbaar, wat het dilemma v…Lees verder

Lawaai dat nooit stopt

Net wanneer de nieuwe kolonisten eraan komen, staan drie legers tegenover elkaar: dat van burgemeester Prentiss, dat van het verzet en dat van de oorspronkelijke bewoners van Nieuwe Wereld, de Spakkels. De oorlog breekt in alle hevigheid los en het wordt al snel een ontzettend bloedbad. Voor geen van de partijen ligt de overwinning binnen handbereik. De burgemeester en het verzet moeten samenwerken en ook het verkenningsschip van de kolonisten wordt ingezet. Met de Spakkels wordt onderhandeld over een bestand, maar niet iedereen legt zich zomaar bij de afgesproken vrede neer. Todd en Viola spelen tegen wil en dank een cruciale rol in oorlog en in vrede. Het enige wat zij willen, is samenzijn, maar kan dat nog wel? Viola is door een akelig virus besmet en wordt steeds zieker, terwijl Todd wel in de ban van de burgemeester lijkt en steeds beter zijn gedachten weet te controleren. Zullen ze er tijdig in slagen voor de nieuwe kolonisten een vreedzame wereld te scheppen?
Het boek wor…Lees verder