Boek
Nederlands

De muziek van het toeval

Paul Auster (auteur)

De muziek van het toeval

In het leven van een rondreizende Amerikaan lijkt het toeval een beslissende rol te spelen.
Titel
De muziek van het toeval
Auteur
Paul Auster
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The music of chance
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2003
216 p.
ISBN
90-295-0064-6
Andere talen:

Besprekingen

Zesde roman van de Amerikaanse schrijver (1947). Kort nadat zijn vrouw is weggelopen krijgt de dertigjarige Nash een erfenis van zijn vader. Als hij vervolgens op weg gaat en een verkeerde afslag neemt, houdt het toeval hem een jaar lang in beweging in het labyrint van het Amerikaanse wegennet. Hetzelfde toeval laat een jonge beroepsgokker zijn pad kruisen en hij raakt met zijn geld betrokken bij een nachtlange pokerpartij met twee miljonairs, waarna de twee zwervers om hun schulden af te betalen maanden achtereen aan een gigantische muur bouwen. Het knappe van Auster is dat alle elementen van deze bizarre geschiedenis een symbolische betekenis in zich bergen maar zo in het verhaal verweven zijn dat de lezer nergens gemakkelijke oplossingen krijgt aangereikt. Met zijn soepele stijl, zijn aanstekelijke vertelkunst en een filosofische inslag die zelden nadrukkelijk wordt is Auster een boeiende verschijning geworden in de Amerikaanse literatuur. En elk nieuw boek is tegelijk een voortzet…Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werden gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectiv…Lees verder op Wikipedia