Boek
Nederlands

Op reis in het scriptorium : roman

Paul Auster (auteur)

Op reis in het scriptorium : roman

Een oude man is zijn geheugen kwijt en wordt stap voor stap met zijn verleden geconfronteerd.
Titel
Op reis in het scriptorium : roman
Auteur
Paul Auster
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Travels in the scriptorium
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2006
148 p.
ISBN
90-295-6435-0 9789029564359

Andere talen:

Besprekingen

Schrijverschap, identiteit en isolement zijn terugkerende thema’s bij de Amerikaanse schrijver Paul Auster (1947). Zo ook in deze korte roman over de oudere meneer Blanco die gedesoriënteerd ontwaakt in een onbekende kamer. Hij ziet geen buitenwereld, zelfs geen deur om de kamer te verlaten, maar krijgt niettemin bezoek van mensen die hem verzorgen, ondervragen en ook verwijten maken. Ook wordt hij geobserveerd en bemerkt hij bij zichzelf een schuldgevoel waar hij geen verklaring voor heeft. Op een bureau treft hij een manuscript aan waarin een raadselachtig verhaal verteld wordt, waarvoor hij ten slotte zelf een ontknoping verzint. De lezer die Austers werk kent, heeft dan al door dat de personages rondom meneer Blanco de namen dragen van figuren uit andere boeken van deze auteur. De romanschrijver wordt in dit boek dus ter verantwoording geroepen door zijn personages. Auster is vakman genoeg om de lezer vlot door het – zichzelf uiteindelijk in de staart bijtende - verhaal te leiden,…Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia