Zondag 30 januari 1972 in Derry, Noord-Ierland loopt een geweldloze demonstratie voor gelijke rechten voor katholieken en protestanten volledig uit de hand wanneer de Britse ordestrijdkrachten het vuur openen en dertien mensen worden doodgeschoten
Onderwerp
IRA
Titel
Bloody Sunday / written and dir. by Paul Greengrass
Regisseur
Paul Greengrass
Componist
Dominic Muldowney 1952-
Acteur
James Nesbitt Tim Pigott-Smith
Taal
Engels
Uitgever
A-Film, 2007
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
107 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777038833
mooov

Besprekingen

Dit docudrama van de Engelse regisseur Paul Greengrass geeft een reconstructie van de gebeurtenissen op zondag 30 januari 1972 in de Noord-Ierse stad Londonderry, beter bekend als 'Bloody Sunday'. Een geweldloze demonstratie door katholieken voor gelijke rechten liep uit de hand, de Britse ordetroepen openden het vuur en doodden dertien demonstranten. James Nesbitt (Cold feet) speelt Ivan Cooper, de organisator van de mars. De Nederlandse recensenten oordelen zeer positief. Jann Ruyters (Trouw 30-1-'03): '(...) intense reconstructie (...) Het maakt van 'Bloody Sunday' een bijzondere bijdrage aan de geschiedschrijving.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad): '(...) realistisch en meeslepend (...).' De film won een Gouden Beer op het filmfestival in Berlijn. Als extra's onder meer een gesprek tussen Ivan Cooper en James Nesbitt.

Over Paul Greengrass

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door PS2pcGAMER

Paul Greengrass (Cheam (Surrey), 13 augustus 1955) is een Brits filmregisseur.

Al op de lagere school ontwikkelde Greengrass interesse in film toen hij samen met een vriend een horrorfilm maakte met een Super 8-camera en oude poppen.

Na zijn middelbare school werkte hij tien jaar voor Granada Television om onafhankelijke documentaires te maken.

Een bekende film van hem is The Bourne Supremacy met Matt Damon in de hoofdrol.

Filmografie

  • 1989 Resurrected
  • 1998 The Theory of Flight
  • 2002 Bloody Sunday
  • 2004 The Bourne Supremacy
  • 2006 United 93
  • 2007 The Bourne Ultimatum
  • 2010 Green Zone
  • 2013 Captain Phillips
  • 2016 Jason Bourne

Externe link

  • Paul Greengrass op IMDB
Lees verder op Wikipedia