Boek
Nederlands

Volle maan

Paul Van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
+1
Volle maan
×
Volle maan Volle maan
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Als Dolfje met school op kamp is, wordt het volle maan. Dat betekent dat hij in een weerwolf verandert. Dolfje wil niet dat de andere kinderen dat zien. Dus vlucht hij het bos in. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Weerwolven
Leesniveau
AVI 7
Titel
Volle maan
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
183 p. : ill.
ISBN
9789025852122

Besprekingen

Dolfje is een jongen die opgenomen is in een Nederlands gezin, waarvan de vader het leuk vindt om anders te zijn. En hij is daar nogal consequent in. Soms loopt hij met een olifantentheemuts op zijn hoofd, maar hij durft ook snuffelend op handen en voeten door huis rond te lopen. Dat heeft zo zijn reden.

Dolfje wordt telkens met volle maan een weerwolf en zijn stiefbroertje Timmie houdt nauwgezet een speciale kalender in het oog in verband met Dolfjes maandelijkse metamorfose. Drie dagen per maan(d) begint het bij Dolfje te kriebelen en verandert hij in een kleine, mooie, witte wolf met een bril. Dolf vindt anders zijn niet zo makkelijk. Daarom doet vader erg zijn best om zich, verkleed als wolf, in te leven in Dolfjes leven.

Deze keer gaat Dolfje mee op bosklassen, terwijl Timmie ziek thuis moet blijven. De zieke Timmie heeft bovendien de kalender slecht in de gaten gehouden, en Dolf vertrekt op kamp met volle maan. Alles gaat goed, tot bij het kampvuur. Dan moet Dolfj…Lees verder
Als Dolfje met school op kamp is, ontdekt hij ineens dat het volle maan wordt en hij weer in een weerwolf zal veranderen. Maar niemand mag dat weten. Daarom vlucht hij van de groep weg en probeert zich te verbergen. Noura heeft echter gemerkt dat er iets met hem aan de hand is en is hem gevolgd. In het bos ontmoeten ze een enge persoon, Leo, die hen wil verjagen. Op het laatste nippertje worden ze gered door opa weerwolf en Dolfs pleegfamilie. Maar hoe moeten ze dit nu allemaal aan de meester en de klas uitleggen? Tweede deel in de Dolfje Weerwolfje-serie, dat onafhankelijk van het eerste deel gelezen kan worden. Opnieuw een humoristisch en spannend boek, geschreven in een vlotte stijl, in korte zinnen, die steeds op een nieuwe regel beginnen en zonder moeilijke woorden of zinsconstructies. Bevat vele zwart-witillustraties, die met grijstinten ingekleurd zijn. Het omslag toont Dolfje als weerwolf, wandelend met Noura door het bos. Bekroond door de Nederlandse Kinderjury in 2000. Feest…Lees verder

Volle maan

Dolfje is met zijn klas op schoolkamp. Timmie kan niet mee, want hij is ziek. Dat is echter geen probleem, het is pas volgende week volle maan. Maar ramp o ramp: Timmie heeft een blaadje van de kalender vergeten te trekken. En dus staat Dolfje er alleen voor. Hoe kan hij in ’s hemelnaam voor de klas verborgen houden dat hij een weerwolf is? En dat met een heuse weerwolfjager in de buurt. En wie is die andere vreemde figuur die het bos onveilig maakt? Dit is alweer de negentiende druk van ‘Volle Maan’, het tweede deel van de succesrijke Dolfje Weerwolfje-reeks van Paul van Loon. Het hoeft dus niet meer gezegd dat kinderen wel pap lusten van deze verhalen. Ze zijn spannend, fantasierijk, een beetje griezelig, maar net niet té, vol komische wendingen, met vlotte dialogen en zelfs met een vleugje romantiek. Paul van Loon steekt de draak met heel wat rolpatronen en vooroordelen, wat het geheel nog grappiger maakt. De illustraties van Hugo van Look sluiten hier naadloos bij aan. Bovendien h…Lees verder

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties