Boek
Nederlands

Naamloos

Pepijn Lanen (auteur)
Een dertiger die lijdt aan angstaanvallen is het spoor helemaal bijster als hij zijn naam, telefoon en laptop kwijtraakt tijdens een wild weekend.
Onderwerp
Liefde, Angsten, Identiteit
Titel
Naamloos
Auteur
Pepijn Lanen 1982-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2016
254 p.
ISBN
9789026333170 (hardback)

Besprekingen

Man zonder naam

Als je het taalgevoel van Pepijn Lanen zou kunnen kruisen met de fantasie van Bertram Koeleman, had je de Ideale Schrijver. De twee Nederlanders komen tegelijk met nieuw werk. 

Pepijn Lanens talent is taal. Sjeumig, de verhalenbundel waarmee Lanen in 2013 debuteerde, bulkte van de taalgrappen en neologismen. Sjeumig was een spervuur van ideetjes, gekke situaties en nu en dan een losse flodder. Naamloos is een heel ander beest: realistischer en met een langere adem - logisch, want het is een roman.

Het gaat niet best met de hoofdpersoon van Naamloos. Hij wordt wakker in een onbekende flat. Zijn telefoon en portefeuille zijn weg, net als zijn besef van wie hij is.

Het heeft allemaal te maken met overdadig alcoholgebruik, leren we snel. De lofzang op het nachtleven is iets te excessief, de pogingen om vooral geen cafés binnen te wandelen iets te wanhopig.

Lanen neemt zijn hoofdpersoon alles af. Hij is alleen en, zonder internet of telefoon, afgesneden van mensen die hem aan zijn identiteit kunnen herinneren. In wezen is hij alleen nog maar een lichaam, en dat ondergaat een moeilijke afkickerva…Lees verder

Debuutroman van een van de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig. Eerder is er al een verhalenbundel van Pepijn Lanen (1982) verschenen die goed is ontvangen. In dit intrigerende debuut draait het allemaal om een naamloze hoofdpersoon. Op een dag wordt hij met een kater wakker in een vreemd huis en blijkt hij niet alleen zijn telefoon en laptop kwijt te zijn maar ook zijn naam en ID. Hij heeft alleen nog zijn gehavende pinpas. Hij besluit om eerst maar eens te stoppen met drinken in de hoop zich beter te gaan voelen en in de hoop dat zijn geheugen terugkomt. Dat valt nog niet mee, vooral niet omdat hij veel last heeft van angstaanvallen en dromen. Wanneer hij het meisje treft dat hij die bewuste avond voor het eerst ontmoette, lijkt alles op zijn pootjes terecht te komen. Lanen kan als geen ander spelen met taal en betekenissen. Hij weet een even grappig als ontroerend portret te schetsen van een moderne dertiger. Met hier en daar messcherpe observaties over de mens in zijn algemeenhe…Lees verder

Over Pepijn Lanen

CC BY 3.0 - Foto van/door Magnetron Music

Pepijn Adriaan Lanen (Utrecht, 4 augustus 1982), artiestennaam Faberyayo, is een Nederlandse rapper die deel uitmaakt van rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig en popgroep Le Le. Hij schrijft verhalen en columns voor diverse tijdschriften en debuteerde in 2013 als auteur met de verhalenbundel Sjeumig. In januari 2016 verscheen zijn debuutroman Naamloos.

Persoonlijk

Lanen is opgegroeid in Utrecht, waar hij naar de Kathedrale Koorschool Utrecht ging. De middelbare school voltooide hij aan het Christelijk Gymnasium Utrecht. Hij verhuisde naar Amsterdam, waar hij Europese studies studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij kortstondig lid van de studentenvereniging SSRA.

Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Carrière

Lanen richtte in 2000 samen met zijn neef Nils Kenninck, zijn broer Sander Lanen en B…Lees verder op Wikipedia