Boek
Nederlands

Sjeumig

Pepijn Lanen (auteur), Parra (illustrator)
Titel
Sjeumig
Auteur
Pepijn Lanen 1982-
Illustrator
Parra
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2013
162 p. : ill.
ISBN
9789041424563 (hardback)

Besprekingen

Pepijn Lanen (1982) is vooral bekend als Faberyayo, lid van de succesvolle rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig (hit: Watskeburt?!) 'Sjeumig' is zijn literaire debuut. Deze verhalenbundel bevat korte, licht absurde verhalen met hallucinerende, humoristische en surrealistische kenmerken. Toch haakt de verteller aan bij een volstrekt alledaagse en herkenbare wereld. De doortimmerde zinsbouw, de rijke woordenschat en de trefzekere formuleringen geven blijk van een grote stilistische beheersing. Inhoudelijk betoont Lanen zich een fantasierijk en zeer origineel auteur, wiens wereldbeeld neigt naar een melancholiek absurdisme dat weinig voorgangers en zeker geen evenknieën kent. Een mooi uitgegeven debuut (illustraties van Parra) dat zeker ook veel jongeren zal aanspreken door het gebruik van hedendaags Nederlands en de speelse, soms amoureuze, verhaalmotieven. Kleine druk. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Pepijn Lanen

CC BY 3.0 - Foto van/door Magnetron Music

Pepijn Adriaan Lanen (Utrecht, 4 augustus 1982), artiestennaam Faberyayo, is een Nederlandse rapper die deel uitmaakt van rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig en popgroep Le Le. Hij schrijft verhalen en columns voor diverse tijdschriften en debuteerde in 2013 als auteur met de verhalenbundel Sjeumig. In januari 2016 verscheen zijn debuutroman Naamloos.

Persoonlijk

Lanen is opgegroeid in Utrecht, waar hij naar de Kathedrale Koorschool Utrecht ging. De middelbare school voltooide hij aan het Christelijk Gymnasium Utrecht. Hij verhuisde naar Amsterdam, waar hij Europese studies studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij kortstondig lid van de studentenvereniging SSRA.

Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Carrière

Lanen richtte in 2000 samen met zijn neef Nils Kenninck, zijn broer Sander Lanen en B…Lees verder op Wikipedia