Nicolas III, koning der Belgen is op staatsbezoek in Istanbul wanneer het bericht komt dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Samen met een filmploeg reist hij via de Balkan naar België.
Onderwerp
Balkan
Titel
King of the Belgians / written and directed by Peter Brosens and Jessica Woodworth
Regisseur
Peter Brosens Jessica Woodworth
Acteur
Peter Van Den Begin Lucie Debay Titus De Voogdt Bruno Georis
Taal
Meertalig, Engels, Frans, Nederlands, Bulgaars
Uitgever
Contact Film, © 2017
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
94 min.
Aantekening
Afwisselend Engels, Frans, Vlaams en Bulgaars gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
9789492059277
mooov

Besprekingen

'Mockumentary' van het Amerikaans-Belgische filmechtpaar Jessica Woodworth en Peter Brosens (La cinquième saison; Altiplano). Nicolas III, koning der Belgen (Peter Van den Begin) is op staatsbezoek in Istanbul wanneer het bericht komt dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Nicolas wil zo snel mogelijk naar zijn land, maar door een zonnestorm zijn alle luchtverkeer en communicatie onmogelijk. Met de hulp van de Britse documentairemaker en royaltywatcher Duncan Lloyd (Pieter Van Der Houwen) die bezig is met een film over de koning, reist hij via de Balkan naar België, een reis vol bijzondere ontmoetingen waarin de koning de vrijheid proeft. De recensenten geven 3-4 sterren. Sabeth Snijders (NRC 23-5-'17): '(...) bevat enorm geestig absurdisme (...) nergens voelt het over the top; door de afwisseling met bitterzoete momenten en vooral door de manier waarop de makers kijken naar België, Europa en het koningshuis. (...) Van Den Begin is geweldig als slungelige koning die lang…Lees verder

Over Peter Brosens

Peter Brosens (Leuven, 1962) is een Vlaams filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver.

Hij is vooral bekend als regisseur voor zijn documentaires, maar had met Khadak zijn eerste avondvullende fictiefilm. Deze kreeg op het 63ste Filmfestival van Venetië in 2006 de felbegeerde Luigi De Laurentiisprijs voor het beste speelfilmdebuut. Hun debuut fictiefilm was dat jaar ook te zien op de festivals van Toronto, São Paulo, Stockholm, Thessaloniki, Rome, Bratislava, Moskou en Sint-Petersburg. Dat jaar krijgt Brosens samen met mede-regisseur en ook zijn echtgenote Jessica Woodworth ook de jaarlijkse Cultuurprijs voor Film van de Vlaamse Gemeenschap. Hun tweede speelfilm zit in de Semaine de la Critique op het filmfestival van Cannes, dit is de oudste nevensectie van het festival die eerste en tweede films van beloftevol talent voorstelt.

Films