Boek
Nederlands

Al het blauw : roman

Peter Terrin (auteur)
+1
Al het blauw : roman
×
Al het blauw : roman Al het blauw : roman

Al het blauw : roman

Genre:
Simon is negentien wanneer hij midden in een college wegloopt en stopt met zijn studie. Hij is zoekende, weet zich niet te verhouden tot het dorp en het eenvoudige milieu waarin hij is opgegroeid. Samen met zijn boezemvriend Marc slijt hij vele uren in Azzurra, het café van het zwembad in het nabije provinciestadje. Omgeven door de blauwe schittering van het nachtelijk verlichte water ontstaat een
Titel
Al het blauw : roman
Auteur
Peter Terrin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
286 p.
ISBN
9789403122717 (paperback)

Besprekingen

Stil water, niet zo diepe grond

Peter Terrin laat in zijn liefdesgeschiedenis Al het blauw de inhoud voorgaan op de vorm, maar die inhoud stelt teleur.

Peter Terrin wil naar eigen zeggen zijn verhalen niet laten bezoedelen door zijn 'schrijvende, formulerende ego'. Hij is de kok die zijn gerechten niet kruidt om zo de pure smaak van de ingrediënten te bewaren. Maar als die niet van topkwaliteit zijn, hou je gewoon zoutloos eten over.

Wat dus, als het verhaal het soapniveau niet overstijgt? Wat als het een simpel affaire-scenario over een zoekende bijna-twintiger, een barvrouw van 41 en haar echtgenoot met losse handjes betreft? Dan volstaat het niet om in de eerste zin een lichaam te droppen op het parkeerterrein van een verlaten fabrieksgebouw en de hele roman te laten drijven op de vraag wie van de drie plat op de rug eindigt. Dan heb je talige bravoure nodig om de lezer bij de liefdesles te houden.

Nu is de westerse literatuur grotendeels gebouwd op het soort amoureuze driehoek die Terrin in Al het blauw beschrijft. Daar mogen we Terrins voorgangers dankbaar voor zijn, maar dat we hun verhalen over onstuimige…Lees verder

Een wereld die de onze kan zijn

Een slecht huwelijk, een kinderwens: voor Peter Terrins doen hebben zijn personages opvallend alledaagse zorgen. Geen seconde durf je erop te vertrouwen dat alles goed zal komen.

Een tijd lang hing het portret van Willem Frederik Hermans boven de schrijftafel van de Vlaamse Peter Terrin (1968). Het was na het lezen van De donkere kamer van Damokles dat de jonge Terrin - op dat moment vertegenwoordiger in marmer - besloot zijn leven drastisch om te gooien en schrijver te worden. Vanaf zijn spijkertje aan de muur werd Hermans zijn symbolische meelezer, die streng moest toezien op wat hij de wereld instuurde. En met resultaat: Terrin schreef sterke romans als Blanco, De bewaker en Patricia. Met Post Mortem won hij in 2012 de AKO Literatuurprijs.

Kenmerkend in zijn werk is de bijna wetenschappelijke precisie waarmee Terrin zijn personages ontleedt - Hermans indachtig. Meer nog dan dat worden zijn boeken gekenmerkt door existentiële beklemming. Soms letterlijk: in Blanco (2003) sluit een vader zijn zoontje op om hem te beschermen tegen de bedreigende buitenwereld en in het apocalyptische De bewaker (2009) zitten twee mannen opgesloten in een kelder. …Lees verder

Liefde in de gloed van het zwembad

Een puntgave roman van Peter Terrin, die herinnert aan het werk van Graham Swift en Ian McEwan

'Het lichaam ligt midden op het parkeerterrein." Een jongen die zijn pup uitlaat ziet het vroeg in de ochtend liggen, en besluit het te negeren. Een goede opening voor een roman, hoewel je hem natuurlijk ook een beetje getruct kunt noemen: een flirt met de misdaadroman, of een spannende serie. Niks mis mee, en in de handen van Peter Terrin wordt het vanzelf literatuur, want de Vlaamse schrijver is al een jaar of tien één van de interessantste auteurs van ons taalgebied. In zijn nieuwste, getiteld Al het blauw, blijft dat lichaam gedurende de hele roman daar liggen. Daarmee maakt Terrin zijn verhaal opnieuw zwanger van onheil, zoals hij dat eerder deed in het beklemmende De bewaker (2010), waarmee hij naar het grote publiek doorbrak, en Post mortem (AKO literatuurprijs 2012), een autobiografische getint verhaal dat de grenzen van de fictie verkende. Zoals in die boeken dus, maar ook niet, want In het blauw is weer een heel ander boek.

Dat het één v…Lees verder

Over Peter Terrin

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Peter Terrin (Tielt, 3 oktober 1968) is een Vlaams schrijver. Hij studeerde aan de Universiteit Gent en won in 2010 de Europese Literatuurprijs met zijn boek De bewaker.

Schrijverscarrière

Terrins eerste bundel verscheen in 1998 en kreeg de naam De Code mee. In 2001 volgde zijn eerste roman, Kras. Hij werd twee keer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Blanco en verhalenbundel De Bijeneters en won op 29 oktober 2012 deze prijs voor zijn roman Post Mortem. In 2010 werd zijn boek De bewaker ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Mede voor zijn laatste roman Post mortem werd hij genomineerd voor de Halewijnprijs 2012.

Op 19 oktober 2014 werd hij gehuldigd als ereburger van Wingene, de plaats waar hij opgroeide.

Bibliografie

Ro…Lees verder op Wikipedia