Dvd
Nederlands

Smurfenavonturen

Peyo (naar het werk van), Yvan Delporte (naar het werk van)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar, Vanaf 3-5 jaar
Vier avonturen van het blauwe kaboutervolkje. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Smurfenavonturen
Naar het werk van
Peyo Yvan Delporte
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Aventures schtroumpfantes
Uitgever
Lime-Lights Pictures, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2009
Speelduur
ca. 60 min.
Aantekening
Taalkeuze: Nederlands, Frans
EAN
5412012164819

Besprekingen

Vier afleveringen van de Amerikaanse tekenfilmserie* 'The Smurfs'. De Hanna-Barbera Studios maakten tussen 1981 en 1990 zo'n 425 afleveringen op basis van de stripverhalen van de Belgische tekenaar Peyo (Pierre Culliford). Onder leiding van Grote Smurf beleven de blauwe kabouters allerlei avonturen, vaak met hun grote vijand, tovenaar Gargamel. In het verhaal 'De smurf fontein' ontdekken de Smurfen de 'fontein der jeugd'. Een boosaardige trol bewaakt deze fontein en weet het magische boek van Grote Smurf te stelen. Verder een avontuur op zee, een zoektocht naar de magische smurfensteen en een confrontatie met een draak. Mede dankzij veel herhalingen op tv, twee bioscoopfilms (2011 en 2013) en merchandising zijn de kleine blauwe mannetjes nog steeds populair. Vanaf ca. 5 jaar.

Over Peyo

Pierre Culliford (Brussel, 25 juni 1928 – aldaar, 24 december 1992) was een Belgische striptekenaar en scenarioschrijver. Hij was onder andere de geestelijke vader van de Smurfen, en was vooral bekend onder zijn pseudoniem Peyo.

Biografie

Jeugd

Pierre Culliford, geboren in Brussel, was het jongste kind van een tot Belg genaturaliseerde Engelse vader, een investeerder, en een Belgische moeder. Hij had een zus en broer. In zijn jeugd tekende Pierre Culliford al zijn schoolboeken vol. Hij hield op school vooral van gymnastiek en geschiedenis. Daarnaast speelde hij op school toneel, hield hij van lezen en zong hij in een koor. Op de wekelijkse familiebijeenkomst vertelde hij verhalen na die hij in de geschiedenisles had gehoord en later die van strips uit de krant, zoals Kuifje en Mickey Mouse. Hij zat ook bij de katholieke scouts, de Fédération des Scouts Catholiques.

Zijn middelbaresc…Lees verder op Wikipedia

Suggesties