Boek
Nederlands

Ik

Philip Waechter (auteur)
+1
Ik
×
Ik Ik
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een beer is erg ingenomen met zichzelf, maar heeft op zijn tijd een andere beer heel hard nodig. Vierkant prentenboekje met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Ik
Auteur
Philip Waechter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ich
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2004
[64] p. : ill.
ISBN
90-5637-641-1 90-5637-662-4

Besprekingen

Ik is zo'n prentenboek dat niet uitsluitend voor jonge kinderen bedoeld is, maar dat (een beetje speelse) volwassenen ook wel als hebbedingetje of als cadeauboekje willen.

Op de cover zien we een nogal zelfverzekerd uitziende beer, die ons recht aankijkt en die heel centraal, pal onder de ook wel behoorlijk egocentrische titel staat. De toon van het boek is meteen gezet, wat volgt, is een opsomming van de vele kwaliteiten van deze beer. Ook al prijst de beer zichzelf de hemel in ("Ik ben een kanjer!" of "Ik ben knap"), toch behoudt hij grotendeels zijn geloofwaardigheid én zijn charme. Dat komt waarschijnlijk door de humoristische, wat relativerende illustraties. Zo zien we bv. hoe de uitspraak "Ik geef met gulle hand" door de illustratie wat wordt gerelativeerd wanneer de beer één enkel snoepje aan een jongetje geeft, maar een reuzengrote zak verborgen houdt. Nadat de beer ons wel meer dan twintig van zijn positieve eigenschappen opgesomd heeft, neemt het boekje plots e…Lees verder
Dit humoristische prentenboekje gaat over een bruine beer (ik-figuur) die heel tevreden is met zichzelf. Hij vindt zichzelf leuk, mooi en slim, kortom: hij zit goed in zijn berenvel. Toch zijn er dagen dat hij iets mist. Dan voelt hij zich eenzaam. Op zo’n dag gaat hij gauw op weg en rent hij net zolang tot hij bij zijn berenvriendje komt (of vriendinnetje, het geslacht is niet duidelijk en ook niet van belang voor het verhaal). Daar kan hij dan gelukkig terecht. Hij omhelst zijn vriend(in) en zegt: ‘Geweldig dat jij er bent!’ Aandoenlijk en humoristisch prentenboekje over zelfvertrouwen, blij zijn en vriendschap. Het bevat weinig tekst, een à twee regels per pagina. Met innemende, soms grappige illustraties in kleur die enkele of dubbele bladzijden beslaan, omgeven door veel wit. Mooi vormgegeven, gebonden boekje in vierkant formaat. Vanaf ca. 4 jaar tot veel ouder.

Ik

“Ik ben blij met mezelf, zegt de beer in dit leuke cadeauboekje. In een hartversterkende monoloog vertelt de beer hoe hij meestal met veel plezier en vol zelfvertrouwen door het leven stapt. Hij vindt zichzelf leuk, mooi en slim, kortom heel bijzonder. Hij zit behoorlijk goed in zijn berenvel en geniet volop van het leven. Maar af en toe voelt hij zich ook klein en een beetje eenzaam. En dan, op die momenten, heeft hij nood aan gezelschap en zoekt hij die ene speciale vriend op. Het is “Geweldig dat jij er bent!” 'Ik' is een knap, vierkant vormgegeven berenboekje vol humoristische illustraties met telkens een kort zinnetje tekst. Het geheel is erg aantrekkelijk en automatisch moet je glimlachen bij beers vrolijkheid en optimisme, die aanstekelijk werken. Net zoals iedereen, kan ook beer niet alles alleen aan en heeft hij nood aan vriendschap en bevestiging van een ander. Het boekje leert dat het geen kwaad kan om je goed in je vel te voelen, maar ook dat het geen schande is om soms ee…Lees verder