Boek
Nederlands

Vaarwel en beste wensen : poëzie en polemieken

Pier Paolo Pasolini (auteur), Piet Joostens (samensteller)
Een blik op minder bekende kanten van de Italiaanse filmmaker Pier Paolo Pasolini (1922-1975): als poe͏̈et, opiniemaker en schrijver van polemieken.
Titel
Vaarwel en beste wensen : poëzie en polemieken / Pier Paolo Pasolini ; vertaald, samengesteld en ingeleid door Piet Joostens
Auteur
Pier Paolo Pasolini
Samensteller
Piet Joostens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2016
196 p.
ISBN
9789463101189 (paperback)

Besprekingen

Roepen in de woestijn

Bloemlezing. Geen grotere dwarsdenker dan filmmaker Pier Paolo Pasolini. Ook uit zijn gedichten en polemieken spreekt zijn dedain voor de burgerlijke cultuur.

'Vaarwel en beste wensen' is de titel van het laatste bij leven gepubliceerde gedicht van Pier Paolo Pasolini en tevens de titel van een nieuwe bloemlezing van zijn beste gedichten en polemieken.

Pasolini is vooral bekend als regisseur (Teorema, Salò of de 120 dagen van Sodom) én als provocateur. "Ik heb nooit kunnen zwijgen", schrijft hij zelf. Hij zorgde graag voor schandaal. Al op jonge leeftijd werd hij als homoseksueel aangeklaagd wegens de 'corruptie van minderjarigen en het stellen van obscene handelingen in de openbare ruimte'.

In die zin doet hij denken aan Socrates, die ter dood werd veroordeeld wegens zijn slechte invloed op de jeugd. Later zou Pasolini nog vaak aangeklaagd worden, onder andere wegens obsceniteit, onheuse taal, pornografie, minachting van religie en minachting van de staat.

Zijn status als schandaalfiguur ontleende hij aan het feit dat hij het altijd opnam voor de underdog, de armen en de …Lees verder

Een horzel op het luie paard

Hij was de grootste Italiaanse dichter van de tweede helft van de twintigste eeuw, en toch staat Pier Paolo Pasolini vooral bekend als controversieel filmmaker en geëngageerd schrijver. Piet Joostens maakte een selectie uit zijn poëzie en polemieken - voor Luc Devoldere een aanleiding om het beeld scherp te stellen. Pasolini's wanhopige inzet blijft bewondering afdwingen.

Over de poëzie van Pier Paolo Pasolini (1922-1975) wordt gezegd dat ze overal in zijn werk te vinden is - in zijn kritieken, zijn journalistiek, zijn films - behalve in zijn gedichten. Het is een provocerende en intrigerende uitspraak. Pasolini schreef zijn eerste vers toen hij zeven jaar oud was en werd definitief dichter toen een leraar in 1937 in de klas een gedicht van Rimbaud voorlas. Hij debuteerde met Poesie a Casarsa (1942) als dichter in het Friulisch, het dialect van zijn moeder. Zeker tot de jaren 60 schreef hij vooral poëzie. Toen leek het alsof hij niet meer in het genre geloofde, althans niet meer in de relevantie ervan, maar hij bleef wel publiceren.

De gewelddadige dood van Pasolini in 1975 blijft het perspectief bepalen van waaruit men naar zijn leven en werk kijkt. Op dat ogenblik was hij een bekende cineast en een geëngageerde intellectueel die op de voorpagina van de krant columns schreef, waarin hij Italië g…Lees verder

Voor velen is de naam Pier Paolo Pasolini verbonden aan controversiële en gedurfde films als 'Het evangelie volgens Mattheüs', 'Teorema' of 'Il Decamerone'. Het boek van Piet Joostens 'Vaarwel en beste wensen Pasolini' etaleert een voor vele lezers wellicht onbekende Pasolini: de poëet, opiniemaker, schrijver van polemieken. Het rauwe, gedurfde en vaak choquerende uit zijn films is terug te vinden in zijn poëzie, die ruim honderd van de 175 bladzijden van het boek inneemt. Lees bijvoorbeeld het uitdagende gedicht 'Overwinning' uit 1964 of het dromerige 'Fragment aan de dood' van 1960. Onder de rubriek 'Polemieken' confronteert Pasolini de lezer met zijn werkelijk visionaire standpunten over Italiaans terrorisme, de mediapolitiek van Berlusconi, zijn visie op abortus, drugs, zelfs 'mannen met lang haar' (!) en de bourgeoisie. Bijzonder actuele thema's, ermee rekening houdend dat deze polemieken geschreven werden tussen 1969 en 1975. De auteur sluit het boek af met het laatste en beruch…Lees verder

Over Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini, ook bekend onder zijn initialen PPP, (Bologna, 5 maart 1922 – Lido di Ostia, 2 november 1975) was een Italiaans filmregisseur, dichter, schrijver en marxist.

Leven en werk

Kinder- en jeugdjaren

Pier Paolo Pasolini werd geboren op 5 maart 1922 in Bologna. Tijdens de eerste jaren van zijn leven, verhuist het gezin verschillende malen omdat Pier Paolo Pasolini's vader, Carlo Alberto Pasolini, als militair naar verschillende kazernes werd gestuurd.

Bologna

In 1939 ging hij studeren aan de universiteit van Bologna. Hij publiceerde zijn eerste gedichtenbundel (Poesia a Casarsa) in 1941. Tijdens de toen aan de gang zijnde Tweede Wereldoorlog werd hij in het leger opgenomen en raakte hij later in Duitse krijgsgevangenschap waaruit hij echter wist te ontvluchten. Na de oorlog werd hij lid van de Italiaanse Co…Lees verder op Wikipedia