Strip
Nederlands

Boerke 5

+1
Boerke 5
×
Boerke 5 Boerke 5
In de reeks:
Boerke; 5
Genre:
Eenpagina-, vrijwel tekstloze strips.
Titel
Boerke 5
Auteur
Pieter De Poortere
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Oog & Blik/Bezige Bij, 2009
ISBN
9789054922780

Besprekingen

Boerke is een karikaturaal mannetje met een rond hoofd en een zwarte snor. Hij komt als allerlei personages voor zoals de paus, een boer, travestiet en een dementerende oude man. Zijn vrouwelijke tegengangster komt ook regelmatig in de eenpagina strips voor als Hoerke. De tekeningen zijn zeer eenvoudig en helder gekleurd, daardoor erg krachtig en veelzeggend. De grappen die worden verstript, zijn hard en daarom niet geschikt voor jongere lezers ondanks dat het album er zeer vriendelijk uitziet. Zo wordt Boerke geëxecuteerd op 1 april, blijkt het een grap te zijn en wordt hij de volgende dag alsnog ter dood gebracht; of de pooier die de man die zijn hoer heeft neergestoken een speciaal tarief in rekening brengt. Het album is snel te consumeren vanwege het ontbreken van teksten. Een leuke strip met soms wat harde humor.

Over Pieter De Poortere

Pieter De Poortere (Gent, 17 september 1976) is een Vlaams striptekenaar en cartoonist, vooral bekend om de reeks Boerke.

De Poortere begon zijn carrière in 2000 als freelance illustrator en publiceerde onder meer in Humo en later Focus Knack.

In 2001 bedacht hij de gagstrip Boerke, waarmee hij onmiddellijk succes oogstte. Pieter de Poortere debuteerde in 2001 met het album Boerke, dat meteen de prijs voor het beste Nederlandstalige album van het jaar in de wacht sleepte. Sindsdien zijn er verschillende Boerke-albums verschenen, en is de serie verschenen in de Vlaamse en Franstalige pers. Sinds 2020 is een animatieserie over Dickie te zien op Adult Swim en op de Vlaamse openbare zender Canvas. Pieter de Poorteres cynische humor en onschuldige grafische stijl geven hem een duidelijke en herkenbare signatuur. In Frankrijk werd hij eerst gepubliceerd in het alternatieve stripblad Ferraille illustré, voordat hij werd gepubliceerd door Glénat…Lees verder op Wikipedia