Strip
Nederlands

Boerke

Titel
Boerke
Auteur
Pieter De Poortere
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Bries, 2001
46
ISBN
907670810X 9789076708102

Besprekingen

De laatste jaren komen heel wat jonge Vlaamse striptekenaars aan het raam kloppen. De Gentenaar Pieter De Poortere bracht zo zijn creatie 'Boerke' tot in 'Humo', vooraleer er van een album sprake was. In 2001 publiceerde uitgeverij Bries dan een eerste bundeling van gags. Met een vaste lengte van één pagina en het consequent vermijden van tekst, viel Boerke meteen op tussen de andere humorstrips. Ook De Poorteres tekenstijl, die fel aanleunt bij die van illustratoren als Dick Bruna, werd meteen fel gesmaakt. Wat Boerke echter een grote meerwaarde gaf, was de zwarte humor die doorheen de lieflijke tekeningen priemde. Boerke is een figuurtje dat in alle mogelijke omstandigheden het onderspit dient te delven. In het recent verschenen derde deel vinden we Boerke zelfs terug in verschillende tijdvakken doorheen de geschiedenis. Ook het vrouwelijke Hoerke treedt weer op in enkele grappen en valt ook daar ten prooi aan de lachwekkende wreedheden van de auteur.

Boerke is zonder overdri…Lees verder
Een kleurijke ballonstrip met grappen van een of twee pagina's. Hoofdpersoon is Boerke. En die heeft het meestal zwaar te verduren. Boerke is een boer, maar ook een man met 'gewone' wensen. Maar als hij wat wil, dan gaat het bijna altjd mis. Een echte loser dus. Een strip met een combinatie van zwarte humor en een portie seks, zeker omdat Boerke soms vervangen is door Hoerke. De tekeningen zijn simpel in een kinderlijke stijl, maar wel effectief. De kleuren zijn wat rauw en de couleur locale is Vlaams. Tekst is er niet of nauwelijks.

Over Pieter De Poortere

Pieter De Poortere (Gent, 17 september 1976) is een Vlaams striptekenaar en cartoonist, vooral bekend om de reeks Boerke.

De Poortere begon zijn carrière in 2000 als freelance illustrator en publiceerde onder meer in Humo en later Focus Knack.

In 2001 bedacht hij de gagstrip Boerke, waarmee hij onmiddellijk succes oogstte. Pieter de Poortere debuteerde in 2001 met het album Boerke, dat meteen de prijs voor het beste Nederlandstalige album van het jaar in de wacht sleepte. Sindsdien zijn er verschillende Boerke-albums verschenen, en is de serie verschenen in de Vlaamse en Franstalige pers. Sinds 2020 is een animatieserie over Dickie te zien op Adult Swim en op de Vlaamse openbare zender Canvas. Pieter de Poorteres cynische humor en onschuldige grafische stijl geven hem een duidelijke en herkenbare signatuur. In Frankrijk werd hij eerst gepubliceerd in het alternatieve stripblad Ferraille illustré, voordat hij werd gepubliceerd door Glénat…Lees verder op Wikipedia