Balletregistratie opgenomen in de Deutsche Staatsoper in Berlijn op 16 januari 1998 naar de choreografie van Marius Petipa en Lew Iwanow
Titel
Swan lake
Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 1840-1893
Orkest
Staatskapelle Berlin
Dirigent
Daniel Barenboim 1942-
809
Deutsche Staatsoper Berlin
Uitgever
[S.I.]: Arthaus Musik, 1998
1 dvd + 1 tekstboekje
Speelduur
150 min.
EAN
4006680100012

Besprekingen

Een echte traditionele opvoering van het bekende ballet. De beroemde choreografie van Petipa met aanvullingen van Lew Iwanow. Het is een uitvoering door het balletgezelschap van de Deutsche Staatsoper in Berlijn. De Berliner Staatskapelle staat onder leiding van Daniel Barenboim. Ook de solisten zijn afkomstig uit het gezelschap: Steffi Scherzer, Olivier Matz en Bettina Thiel. De filmregisseur heeft zich bij de traditie aangepast: ook zijn stijl is traditioneel en daardoor vrij statisch. Wanneer u een vakkundige uitvoering van het bekendste van alle grote balletten in de bekendste uitmonstering zoekt is dit een zeer geschikte dvd. De geluidskwaliteit van de opname uit 1998 is uitstekend.

Over Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Russisch: Пётр Ильи́ч Чайко́вский) (Votkinsk, 7 mei 1840 – Sint-Petersburg, 6 november 1893) was een Russisch componist, die geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de hoogromantiek.

Leven en werk

Tsjaikovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan het conservatorium van Moskou dat net was geopend. Tegen de zomer van 1867 had hij al zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden. Jarenlang onderhielden zij een innige briefwisseling, maar Tsjaikovski heeft haar nooit willen ontmoeten. In 1890 zette de gravin haar financiële steun om onduidelijke redenen stop. Een onbewezen theorie is dat zij zich niet kon verenigen met zijn seksuele geaardheid.

Tsjaikovsk…Lees verder op Wikipedia

Suggesties