Strip
Nederlands

Wie heeft het licht uitgedaan?

Raoul Cauvin (auteur), Laudec (illustrator)

Wie heeft het licht uitgedaan?

In de reeks:
Cédric; 17
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Spetterend vuurwerkHet loopt behoorlijk mis ten huize Cédric. Mama heeft een parttime job genomen, papa scheldt méér dan ooit op opa en die denkt er dan ook ernstig over in een bejaardentehuis te gaan wonen. En Cédric? Die heeft andere dingen aan zijn hoofd. Hij vraagt zich af hoe hij Chen zijn liefde zal verklaren. Want Cédric is smóór op Chen. Voor haar heeft hij alles over. Om haar hart voor zi
Titel
Wie heeft het licht uitgedaan?
Auteur
Raoul Cauvin 1938-2021
Illustrator
Laudec
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Qui a éteint la lumière?
Uitgever
[Marcinelle]: Dupuis, 2002
46 p. : ill.
ISBN
90-314-2455-2

Besprekingen

In het gezin van Cédric leven drie generaties onder één dak. Conflicten blijven dan ook nooit lang uit. Maar zo hevig moeder en opa of opa en Cédric of opa en vader of wie dan ook verbaal met elkaar in het gevecht gaan, zo stevig zijn de coalities die gesmeed worden om een opponent weerwerk te bieden. De tegenstander van gisteren is de medestander van vandaag en vice versa. Met vetgedrukte letters volgestouwde tekstballonnen knallen dan van de bladzijde af. De familie heeft het hart op de tong, maar zoals dat meestal gaat: grote monden, kleine hartjes. Eens de bui over is, blijft geen wolkje achter.

Cédric verdedigt niet alleen thuis zijn stek. Buiten laat hij evenmin over zich heen walsen, al kunnen zijn oplossingen die hij bij probleemsituaties verzint, niet ieders goedkeuring wegdragen. Pronken met de sneeuwman van de padvinders en die nog ruïneren ook, eindigt in jagende scouts en een rennende Cédric.

Cédric is een plantrekker. Alleen in de liefde wil het maar niet l…Lees verder
Simpele humorstrip over een klein jongetje, zijn vrienden en zijn onmogelijke liefde voor een meisje. Hij kan zijn gevoelens maar niet aan haar duidelijk maken... En dan is er nog het - bijzonder traditionele - gezin waarvan hij deel uitmaakt. Compleet met lastige, inwonende, schreeuwerige opa. Traditioneel, maar hartverwarmend. Een echte winterstrip, bovendien, met veel kou en ijspret.

Over Raoul Cauvin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Frantogian

Raoul Cauvin (Antoing, 26 september 1938 – 19 augustus 2021) was een Belgisch scenarioschrijver van stripverhalen. Hij was een van de productiefste scenarioschrijvers van België.

Levensloop

Hij studeerde steendrukkunst aan het Sint-Lucasinstituut te Doornik. In 1960 werd hij aangenomen bij uitgeverij Dupuis, aanvankelijk als letteraar en later als cameraman in de tekenfilmstudio van Dupuis. Stilaan begon hij ook scenario's te schrijven. 1968 was het jaar van zijn doorbraak, toen het stripblad Robbedoes van Dupuis nood had aan nieuwe scenaristen. In 1969 verscheen het eerste verhaal van De Blauwbloezen, dat hij schreef voor Salvérius. Deze westernstrip vormde het antwoord op het vertrek van Morris en zijn strip Lucky Luke naar stripblad Pilote en uitgever Dargaud. In 1974 schreef hij voor tekenaar Lambil het toonaangevende Arme Lampil, een autofictie waarin hij samen met de tekenaar de hoofdrol speelde. De stri…Lees verder op Wikipedia

Suggesties