Besprekingen

Liefde en verdriet in Trump-country

In Allemans gek keert Richard Russo terug naar North Bath, waar hij 23 jaar geleden Niemands gek al situeerde. Het is de Rust Belt ten voeten uit: geweld en alcohol regeren, maar uiteindelijk overwint de vriendschap.

Douglas Raymer is commissaris in North Bath, een verlopen industriestadje in het noorden van de staat New York. Hij is bijna aan zijn pensioen toe, maar misschien moet hij eerst nog een paar zaakjes afhandelen, denkt hij, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Wie Richard Russo’s begin jaren 90 geschreven maar vorig jaar pas vertaalde roman Niemands gek heeft gelezen, herinnert zich Raymer allicht nog als de sullige politieagent die zijn gebrek aan ruggengraat trachtte te camoufleren met een overdaad aan stoer vertoon. Niemands gek speelde in de jaren 80. In Allemans gek schuiven we tien jaar op. Het aantal verkrotte huizen in North Bath is nog even hoog, net als de werkloosheid, en de meeste mannen trachten hun verdriet nog steeds te verdrinken in een flesje Budweiser.

Allemans gek opent op het kerkhof, waar rechter Barton Flatt aan zijn laatste reis begint. Terwijl Raymer zich bedenkt dat het stiksel op het gewaad van de…Lees verder

We maken kennis met enkele personages die in het mistroostige stadje North Bath in de Amerikaanse staat New York leven. Raymer, de lokale politiechef die zichzelf een volslagen mislukking vindt en bovendien worstelt met de dood van zijn vrouw; Sully, een schooier die het dankzij enkele financiële meevallers op zijn zeventigste goed voor elkaar heeft maar volgens de dokters niet lang meer te leven heeft en Rub, Sully's stotterende handlanger die hem als het centrum van zijn universum ziet. De auctoriële hij-verteller besteedt om beurten een hoofdstuk aan de personages die elk een goed hart hebben, maar een erg slecht zelfbeeld. Met zijn erg geslaagde humor – van subtiel tot platvloers – tekent Russo (1949) het portret van een aantal zwervende zielen die hun sombere zoektocht in het leven weerspiegeld zien in het decor van het zieltogende North Bath. ‘Allemans gek’ is het vervolg op ‘Niemands gek’* uit 2016. Het boek volgt dezelfde personages maar kan afzonderlijk gelezen worden.

Over Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo (Johnstown, 15 juli 1949) is een Amerikaanse schrijver die in 2002 de Pulitzer-prijs voor literatuur won voor zijn boek Empire Falls. Hij bewerkte Empire Falls zelf tot een geschikte versie voor verfilming in de gelijknamige miniserie uit 2005.

Russo studeerde aan de Universiteit van Arizona.

Bibliografie

  • Mohawk (1986)
  • The Risk Pool (1988)
  • Nobody's Fool (1993, Ned. vert. Allemans gek, 2017)) (Verfilmd in 1994 onder dezelfde naam)
  • Straight Man (1997)
  • Empire Falls (2001)
  • The Whore's Child and Other Stories (2002, korte verhalen)
  • Bridge of Sighs (2007)
  • That Old Cape Magic (2009)
  • Interventions (2012)
  • Elsewhere: A Memoir (2012, Ned. vert. Ergens anders, 2013)
Lees verder op Wikipedia