Boek
Nederlands

Het beeld

Riet Wille (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
+1
Het beeld
×
Het beeld Het beeld
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Twee verhalen over het beeld Roza. Mattis en zijn vader doen mee aan een wedstrijd ontwerpen van beelden en winnen. Dertig jaar later doet Manon mee aan een fotowedstrijd waarbij het beeld Roza centraal staat. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Kunst, Wedstrijden
Leesniveau
AVI 7
Titel
Het beeld / Riet Wille ; tek. van Ingrid Godon
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
72 p. : ill.
ISBN
90-276-6383-1

Besprekingen

Een boek dat uit twee verhalen over hetzelfde beeld bestaat. In het eerste deel maken we kennis met Mattis en zijn vader, een kunstenaar. Gezamenlijk doen ze mee aan een wedstrijd om een beeld te ontwerpen voor het plaatselijke park. Ondanks tegenwerking winnen ze de eerste prijs met het beeld Roza en het door Mattis daarbij geschreven gedicht. In het tweede verhaal - 30 jaar later - gaat Mattis samen met zijn dochtertje Manon op zoek naar Roza. Manon - een handje geholpen door moeder natuur - wint een fotowedstrijd van school door in alle seizoenen het beeld Roza te fotograferen. Origineel (qua inhoud en opbouw), fantasievol en gevoelig geschreven verhaal over de liefde voor kunst en de natuur. De tekst is in korte hoofdstukken verdeeld en heeft een overzichtelijke lay-out. Sfeervolle in grijstinten uitgevoerde zwart-witillustraties die uitstekend passen bij de stemming van het verhaal. Uitdagend leesboek met een aparte thematiek dat zich leent om meermalen te lezen. Zeer geschikt v…Lees verder

Het beeld

Dit boek bevat twee verhalen over Roza, een beeld dat tijdens het eerste verhaal tot stand komt en meedingt naar een prijs in een kunstwedstrijd. Het beeld Roza wint maar komt door afgunst en ruzie in een uithoek van Het Park terecht. In het tweede verhaal doet Manon, de kleindochter van de kunstenaar, mee aan een fotowedstrijd op school. Het thema is 'de vier seizoenen'. Na veel wikken en wegen kiest Manon als onderwerp het mooie beeld van Roza dat haar grootvader ooit maakte. Manon wint en Roza krijgt eindelijk wat haar toekomt. Twee gevoelige verhalen die bij mekaar aansluiten, doorweven met korte poëtische stukjes die het verhaal nog wat extra's geven. Het verhaal is bedoeld voor beginnende lezertjes van 7 à 8 jaar die snel vorderen met lezen. De illustraties zijn van Ingrid Godon, sober en stijlvol.

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia