Boek
Nederlands

Ik word een boterbloem

Riet Wille (auteur), Kristien Aertssen (illustrator)
+1
Ik word een boterbloem
×
Ik word een boterbloem Ik word een boterbloem
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Ik word een boterbloem
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Kristien Aertssen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015
71 p. : ill.
Aantekening
Deze bundel bevat nieuwe, oude en herwerkte gedichten uit Als de koeien bloeien ; Wie dit leest, wordt een beest ; Voor nu en nog heel lang ; Kwam dat zien! Kwam dat zien! ; Wie heeft hier met verf lopen smijten?
ISBN
9789462910003 (hardback)

Besprekingen

Fijne dichtbundel voor beginnende lezers, met een duidelijke opbouw in leesniveau. De eerste gedichten bestaan uit enkele woorden en klanken (AVI-Start), gevolgd door korte teksten op rijm, waarna gedichten volgen met een kop en een staart. De auteur speelt veel met klanken en letters, en met typografie. Taal- en klankspelletjes en grappige constateringen wisselen elkaar af. De vrolijke en speelse illustraties in kleur ondersteunen de tekst, en helpen zodoende bij de abstractere gedichten de jonge lezers op weg. De teksten zijn gerangschikt op onderwerp, zoals naar school, de boerderij, de keuken en de natuur, met een handige inhoudsopgave achterin. Een deel van de gedichten verscheen eerder in andere bundels. De Vlaamse auteur heeft inmiddels een groot aantal dichtbundels en boeken voor jonge lezers op haar naam staan. Stevige, verzorgde uitgave. Vanaf ca. 6 jaar.

Ik word een boterbloem

Dit boek vol korte versjes en gedichtjes is een zeer verzorgde uitgave. Het is een meegroeiboek met verschillende niveaus: van de beginnende lezertjes tot de reeds meer gevorderden (AVI 1 tot 6). De herkenbare thema's zijn heel verscheiden: ik, naar school, naar boer stan, naar het strand, naar de keuken, naar boven en naar de boterbloemen. Het is niet alleen een leesboek, er zijn heel wat leuke tekeningen die zeker zullen boeien. De illustratrice voegt nog details uit haar eigen verbeelding toe aan de tekstjes. De vormgeving is helemaal niet saai en er wordt volop gespeeld met woorden. Een aantrekkelijk boekje om met veel enthousiasme samen met je kind te lezen. De bundel bevat zowel nieuwe als herwerkte gedichten.


Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel…Lees verder op Wikipedia