Boek
Nederlands

Mijn pen heeft zin

Riet Wille (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
+1
Mijn pen heeft zin
×
Mijn pen heeft zin Mijn pen heeft zin
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:

Besprekingen

Op het eerste gezicht zou je denken dat dit boekje een poëziebundel is. Niets is minder waar, want de korte op rijm geschreven tekstjes zijn eigenlijk brieven die het meisje Kaat schrijft naar haar mama, naar Koen, naar juf Saar, naar de Sint en zelfs naar God. In de briefjes laat Kaat zien dat je als kind heel wat kleine en grotere zorgen kan hebben en in haar geval is dat vooral het gemis van haar papa (Kaats ouders zijn nl. gescheiden). Maar Kaat is ook verliefd op Koen en juf Saar vindt Kaat maar een saaie. Het minst van al begrijpt Saar dat haar mama verliefd is op Leen en daar vraagt ze dan ook een antwoord op aan God. De brieven ondertekent Saar telkens weer met een ander epitheton: zo is er niet alleen de 'wuif kaat' en de 'ver weg kaat', maar ook de 'een dol op een dier kaat' en de 'kaat van mama 1'. Behalve de brieven van Kaat op de linkerbladzijde vind je in dit leuke boekje op de rechterbladzijde afwisselend een een liedje, een gedicht of een woordspelletje. Hiermee bewijs…Lees verder
Kaat is een hartstochtelijk auteur. Ze schrijft diverse brieven: aan haar mama 1 die als BOM-moeder ook nog een relatie heeft met een mama 2, aan Sinterklaas een verlanglijst, aan Koen een liefdesbrief, aan haar vader, de haar onbekende verwekker, aan god, aan haar vrienden Tijs, Tom en Roos en aan haar juf Saar die zij niet aardig vindt. De brieven staan veelal links, zonder hoofdletters, een zin per regel en met klankzuivere woorden (mkm, mmkm en mkmm). Vijf keer schrijft Kaat een gedicht en soms een spelletje met letters. De vele kleine, zwierige kleurillustraties in een gemengde techniek van o.a. aquarel en collage, veelal ter rechterzijde afgedrukt, vormen een perfecte eenheid met de tekst. Dat maakt het boekje tot een briljant werkje voor aanvankelijke lezers, medio groep 3 (ca. AVI 2) die oog krijgen voor de relatie tussen tekst en illustratie en al lezend geprikkeld worden tot het zelf gaan schrijven van briefjes, net als de verliefde Kaat op de kaft. Vanaf ca. 6 jaar.

Mijn pen heeft zin

Kaat schrijft eenlettergrepige brieven aan de Sint, aan de onbekende papa, aan God, aan en vooral over juf Saar, aan haar lesbische mama. In rammelende rijmen worden zoveel mogelijk problemen opgerakeld. Stereotiep is vooral Juf Saar, die altijd negatief beschreven wordt. Er staat ook een lesje in voor leerkrachten: ‘Lees meer voor!’ Maar welke leerkracht zal dit boek willen gebruiken waarin zinnen staan als: ’Poep maar op het haar van de juf’ (p. 20) of ‘Ze legt niets goed uit. Ze geeft niet goed les’ (p. 24) Dit boekje bewijst nogmaals dat je met een laag AVI een hoop ‘wereld’problemen kunt beschrijven en vooral dat je boven de hoofden van de kinderen kan schrijven.

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia