Boek
Nederlands

Moppen op een bordje

Riet Wille (auteur), Richard Verschraagen (illustrator)
+1
Moppen op een bordje
×
Moppen op een bordje Moppen op een bordje
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Moppen op een bordje
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Richard Verschraagen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
55 p. : ill.
ISBN
9789462911215 (paperback)

Besprekingen

Op de eerste twee bladzijden worden de families van Noor en Sam voorgesteld: vader, moeder, opa, oma en zusje of broertje. Daarna volgens allemaal moppen die grotendeels over Noor of Sam en hun families gaan. De moppen zijn verdeeld over negen thema’s: gezin, op school, beroep, dieren, rare raadsels, aan tafel, bij de dokter, die taal en vrije tijd. Het zijn heel korte verhaaltjes met een twist, strips, beeldverhaaltjes, raadsels, dus inderdaad moppen – kort verhaaltje dat bedoeld is om mensen te laten lachen. Ze variëren van één tot soms een dubbele bladzijde, tot drie per pagina en zijn rijk, karikaturaal geïllustreerd. Er is een spel tussen taal en beeld. De schrijfster Riet Wille speelt met humor en met taal: 'Waarom staat die vogel op 1 poot? Als hij die poot ook optrekt, valt hij op de grond' en in 'Zeven en zeven. Wat heb je dan? Heel fijn zand.' Goede aanvulling voor kinderen die niet van lezen houden en om kinderen het leesplezier te laten ontdekken, doordat de stukjes kort z…Lees verder

Moppen op een bordje

In dit boekje staan leuke eenvoudige moppen, soms in doorlopende tekst, soms in dialogen met illustraties. De moppen zijn ingedeeld in negen thema's: gezin, op school, beroep, dieren, rare raadsels, aan tafel, bij de dokter, taal, vrije tijd. Een kleine greep als voorbeeld: Wat is wit en ontploft? (een boemkool) of Maak een zin waar het woord eieren in voorkomt? Mijn mama bakt vandaag een taart. Of Twee luizen zien elkaar weer op een kaal hoofd, zegt de ene tegen de andere: 'Weet je nog van vroeger? Dat we elkaar hier moesten zoeken?' Deze en vele andere en langere moppen vind je in dit overvloedig geïllustreerde boekje. Kinderen en misschien ook volwassenen zullen er plezier aan beleven.


Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel…Lees verder op Wikipedia