Boek
Nederlands

Ik kom hier nog op terug : roman

Rob van Essen (auteur)
+1
Ik kom hier nog op terug : roman
×
Ik kom hier nog op terug : roman Ik kom hier nog op terug : roman

Ik kom hier nog op terug : roman

Genre:
Een journalist uit Amsterdam wordt uitgenodigd door een oud-studiegenoot om langs te komen in Los Angeles. Daar krijgt hij de kans om terug te reizen in de tijd om fouten uit het verleden te herstellen.
Titel
Ik kom hier nog op terug : roman
Auteur
Rob van Essen 1963-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023
397 p.
ISBN
9789025475277 (paperback)

Besprekingen

Rob van Essen laat zijn personages doodleuk naar andere dimensies reizen -Hoe herstel je een fout uit het verleden? Met een tijdmachine, uiteraard

Truth is stranger than fiction? Niet bij Rob van Essen. Zoals bij de betere strips en scififilms speelt in zijn werk niet zozeer hoge psychologie een rol, wel surreële avonturen. In Ik kom hier nog op terug neemt hij de lezer mee naar parallelle werelden.

In zijn jongste roman Ik kom hier nog op terug is dat meer dan ooit het geval, want daarin speelt zoiets kinderlijk-fascinerends als een tijdmachine de hoofdrol, dat handige apparaat waarvan striphelden als Blake en Mortimer, Heer Bommel en de helden uit Back to the Future zich bedienen om in andere dimensies te belanden.

De titel Ik kom hier nog op terug moeten we vooral letterlijk nemen, want de hoofdpersoon, de Amsterdamse bruggenschilder Hollander, keert daadwerkelijk terug naar het stadje van zijn jonge jaren, Rijssen (Van Essen dacht bij zijn vorige, met de Librisprijs bekroonde boek De goede zoon nog dat hij nu wel klaar was met zijn eigen Rijssense jeugdjaren - niet dus). Hollander wil een fout uit het verleden herstellen, maar hoe doe je zoiets? Met een tijdmachine natuurlijk!

Lelijk gepest

Ik kom hier nog op terug is een raamvertelling. Aan het begin en het eind schildert Hollander in dodelijke regelmaat bruggen, maar het grootste deel van de vertelli…Lees verder

Met de rotvaart van een Motörheadsong

Wat als u terug in de tijd kon om een fout ongedaan te maken? In Rob van Essens wereld is het mogelijk.

Veel mensen zouden er een fortuin voor overhebben, maar Rob Hollander krijgt het zomaar in de schoot geworpen. Werkend aan een reportage over zijn vroegere jaargenoten van de opleiding filosofie komt hij in contact met een man die op mysterieuze wijze een “tijdportaal” heeft bemachtigd en zich uitgeeft voor “tijdreistherapeut”. Wablief?!

De ondernemer kan mensen die gebukt gaan onder spijt terug in de tijd laten reizen, zodat ze fouten uit het verleden ongedaan kunnen maken. Als journalist mag Rob een gratis testritje maken. Onthecht en sceptisch als hij is, kan hij niets anders bedenken dan het moment waarop hij de beduusd ogende radiopresentator G.B.J. Hiltermann (1914-2000) op een brug voorbijliep zonder hem te hulp te schieten. Met opgetrokken wenkbrauw wordt het verzoek goedgekeurd. De therapeut dirigeert Rob naar een op een bouwvakkerstoilet gelijkende capsule, hij stapt naar binnen en is plots terug in het Amsterdam van weleer, waar alles nog p…Lees verder

Recensie Hier kom ik nog op terug -Terug naar de essentie

Rob van Essen heeft weer écht iets te vertellen in Hier kom ik nog op terug. Het boek doet denken aan de roman waarmee hij de Librisprijs won.

Terugreizen in de tijd om een fout uit het verleden te herstellen. Het is een bekende blauwdruk (een 'trope') in veel sciencefictionfilms en -boeken. En meestal wordt het groots aangepakt: Hitler wordt tijdig kaltgestellt, de grote liefde wordt gered, een aanslag verijdeld.

Laat het maar aan Rob van Essen (1963) over om van zo'n ultieme kans iets volstrekt onbenulligs te maken. Hij stuurt in zijn tiende roman, Hier kom ik nog op terug, zijn hoofdpersonage, de allenige vijftiger Rob Hollander, op pad in Amsterdam in de jaren tachtig en negentig en geeft hem niet veel meer te doen dan schuilen voor de regen en eindeloos koffiedrinken tegen de verveling.

Rob is schilder van de hekken van twee lange bruggen die in elkaars verlengde liggen, de Amsterdamsebrug en de Schellingwouderbrug. Tegen de tijd dat hij beide kanten heeft gedaan, kan hij weer opnieuw beginnen. Rob vindt dit de perfecte baan - zo'n man is hij. In een alternatief leven - zo'n boek is het - is hij een mid…Lees verder

Een delirium vol kramp achtige kronkels en paradoxen

***

Rob van Essens zwak voor het ongerijmde en onvoorspelbare is onmiskenbaar de stuwende kracht van zijn verhalen en romans. Na het succes van zijn autobiografische sciencefictionvertelling 'De goede zoon', bekroond met de Librisprijs in 2019, gaat hij in zijn tiende roman door op hetzelfde fantasierijke elan. Het recept is inmiddels bekend: via doorwrochte plots herschept Van Essen de werkelijkheid tot niets meer is wat het lijkt. Ook 'Ik kom hier nog op terug' is zo'n lied van schijn en wezen.

Vorige zomer verscheen in de Amsterdamse Uitkrant een verhaal met als titel 'De man in het bos'. Het bleek een voorproefje van wat uiteindelijk 'Ik kom hier nog op terug' werd, een tragikomische scifi noir- vertelling in drie delen. De korte delen 1 en 3 hebben dezelfde titel, 'De man op de brug'. Wie Van Essens universum een beetje kent, zal zich er niet over verbazen dat in zijn nieuwe boek bruggen frequent voorkomen. Eén van de vele mannen op een brug in 'Ik kom hie…Lees verder

Een roman over schijn en werkelijkheid, de onvermijdelijke last van het verleden en de noodzaak deel uit te maken van een groter geheel. Journalist Rob Hollander woont in Amsterdam en wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd om langs te komen in Los Angeles. Daar krijgt hij de kans om terug te reizen in de tijd om fouten uit het verleden te herstellen. Deze reis confronteert hem met een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd. Een hereniging met oude studiegenoten plaats alles in een nieuw licht en roept vragen op over de aard van het leven. Vaardig en trefzeker geschreven. Geschikt voor de meer literaire lezer. Rob van Essen is een Nederlandse auteur. Zijn verhalen werden onderscheiden met de J.M.A. Biesheuvelprijs, de roman 'De goede zoon' met de Libris Literatuur Prijs. Zijn laatste boek is de dichtbundel 'Alleen de warme dagen waren echt'.

Over Rob van Essen

CC BY 3.0 - Foto van/door Editio - De online schrijversacademie

Rob van Essen (Amstelveen, 25 juni 1963) is een Nederlandse schrijver, vertaler en recensent.

In 2009 werd zijn roman Visser genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en tien jaar later, in 2019, won hij deze prijs met zijn roman De goede zoon. Zijn tweede verhalenbundel, Hier wonen ook mensen, werd in 2015 bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

In 2023 trouwde hij met de Belgische schrijfster Lize Spit.

Bibliografie

  • 1996 - Reddend zwemmen (roman)
  • 2000 - Troje (roman)
  • 2002 - Kwade dagen (roman)
  • 2004 - Engeland is gesloten (roman)
  • 2006 - Het jaar waarin mijn vader stierf (kroniek)
  • 2008 - Visser (roman)
  • 2010 - Elektriciteit (verhalen)
  • 2012 - Alles komt goed (roman)
  • 2014 - Hier wonen ook mensen (verhalen)
  • 2016 - Kind van de verzorgingsstaat…Lees verder op Wikipedia