Boek
Nederlands

De wafelfabriek

Roman Helinski (auteur)

De wafelfabriek

Genre:
De werknemers van een wafelfabriek zien in een nieuwe medewerker die hen aanzet tot een staking een leidersfiguur, maar ze komen uiteindelijk bedrogen uit.
Titel
De wafelfabriek
Auteur
Roman Helinski
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2022
176 p. : ill.
Verschijningsdatum
01-01-2022
ISBN
9789048855476 (paperback)

Besprekingen

De wafelfabriek

Eerste zin. Dus Arka Narovski zegt tegen de mensen: 'Kijk woensdagmiddag na de dienst naar de lucht.'

In een niet nader genoemd Nederlands dorp staat een fabriek waar Vlaamse wafels worden gebakken en vervolgens uitgevoerd naar alle windstreken. Het enige Vlaamse aan die fabriek is in feite Wannes, de arrogante, aan alcohol verslingerde ovenmeester die als enige de geheimen van het bakken kent en die kennis in zijn voordeel uitspeelt. De directeur staat voor een voldongen feit, tot Arkadiusz Narovski opduikt, een Oost-Europese gastarbeider, twee meter groot, zo sterk als een beer en helemaal niet dom. Tijdens de pauze vertelt hij graag over zijn oorlogsverleden in Afghanistan en dan hangen zijn vrouwelijke collega’s aan zijn lippen. De ideale man om mettertijd Wannes te vervangen, denkt de directeur, en wanneer de ovenmeester nog eens in de fout gaat, wordt hij ontslagen.

Maar Arka blijkt andere plannen te hebben. Hij praat zijn collega’s een politiek bewustzijn aan, zet hen aan tot staken en zorgt er uiteindelijk voor dat de fa…Lees verder

In een wafelfabriek waar nagenoeg iedere dag hetzelfde is, verschijnt plotseling een nieuwe medewerker. Waar deze Arka Narovski precies vandaan komt blijft een raadsel maar de – merendeels vrouwelijke – werknemers beschouwen deze goed gebekte man al snel als hun leider. Arka wakkert latente gevoelens van ontevredenheid aan en forceert een staking. Steeds meer raken de vrouwen – en hun echtgenoten – in zijn ban, wat tot bizarre daden van volgzaamheid leidt en vervelende consequenties heeft voor het individu dat zich onafhankelijk opstelt. Een verhaal over groepsdruk, het verlangen van mensen naar een leider en het gemak waarmee men zich laat misleiden door een figuur die uiteindelijk niets te bieden heeft. Interessante thematiek dus in een ook voor jongere lezers toegankelijk, vlot lezend verhaal zonder concrete tijdsaanduidingen en plaatsbepalingen. Jammer is wel dat de alwetende verteller hier en daar nogal nadrukkelijk aanwezig is en het verhaal in het middendeel wat te veel uitgesp…Lees verder

Over Roman Helinski

CC BY 3.0 - Foto van/door David Peskens

Roman Helinski (Nuth, 23 april 1983) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Roman Helinski debuteerde in de lente van 2014 met de roman Bloemkool uit Tsjernobyl (ondertitel: een vadergeschiedenis). Het boek verscheen bij uitgever Prometheus.

Bloemkool uit Tsjernobyl is het deels autobiografische relaas van een naar zijn kleurrijke vader opkijkende zoon. In 2017 volgde De wafelfabriek, dat werd genomineerd voor de Bookspotliteratuurprijs 2018. En dat in datzelfde jaar naar het Tsjechisch werd vertaald met de titel Továrna na vafle.

Op 11 mei 2014 was Helinski te gast in het VPRO-programma Boeken met Wim Brands, waarin de mannen een onderzoekend gesprek voeren over de invloed van Helinski’s echte vader op de vaderfiguur in Bloemkool uit Tsjernobyl.

Eind 2016 maakte Tzum Helinski's overstap naar uitgever Hollands Diep bekend, bij wie De wafelfabriek…Lees verder op Wikipedia