Boek
Nederlands

Welterusten Kareltje ; Goedemorgen Kareltje

Rotraut Susanne Berner (auteur), Jacques Dohmen (vertaler)
+1
Welterusten Kareltje ; Goedemorgen Kareltje
×
Welterusten Kareltje ; Goedemorgen Kareltje Welterusten Kareltje ; Goedemorgen Kareltje

Welterusten Kareltje ; Goedemorgen Kareltje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In dit boek worden twee eerder apart verschenen prentenboeken over Kareltje gebundeld in een omkeerboek. De twee verhalen volgen het ochtend- en avondritueel van konijntje Kareltje.
Bevat
Titel
Welterusten Kareltje ; Goedemorgen Kareltje
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Vertaler
Jacques Dohmen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
[20, 20] p. : ill.
Aantekening
Keerdruk
ISBN
9789045114705 (hardback)

Besprekingen

Omkeerboek met twee verhalen over haasje Kareltje, die eerder afzonderlijk als kartonboekjes verschenen. In ‘Goedemorgen Kareltje’ speelt haasje Kareltje, zoals iedere morgen bij het opstaan, met zijn moeder verstoppertje. Zijn moeder trekt voorzichtig een stukje deken weg, waarna een knuffel tevoorschijn komt aan wie ze vraagt of hij/zij Kareltje heeft gezien. Maar Pinguïn, Hond en Teddy verklappen niks. Het taalgebruik is eenvoudig in de tegenwoordige tijd, korte herhalende zinnen in een duidelijke letter. De tekst staat op de linkerpagina bij een passende, vrolijk gekleurde illustratie in kleurpotlood en viltstift, in een kinderlijke stijl en met weinig verrassingen: het is steeds dezelfde slaapkamer met wat kleine veranderingen. Halverwege het boek staat een kleine illustratie met de opmerking ‘Draai het boek nu om!’, waarna het verhaal ‘Welterusten, Kareltje!’ gelezen kan worden, in dezelfde opzet en stijl. Hierin reist Kareltje, staande op de voeten van zijn vader, per ‘pantoffe…Lees verder

Goedemorgen Kareltje/Welterusten Kareltje

In dit omkeerboekje vind je twee verhaaltjes rond het figuurtje Kareltje. Elke morgen gaat mama naar Kareltjes kamer om hem wakker te maken. Terwijl ze de deken wegtrekt, gaat ze op zoek naar haar zoontje. Elke avond, als het buiten donker is, brengt papa Kareltje naar bed. Zoals zoveel kindjes gaat Kareltje niet graag slapen, maar wél als hij eerst een ritje op de pantoffeltrein mag maken. Na een stop bij de eerste twee haltes (Etelen, Wasselen) komen ze aan bij Slapelen.
In 2001 verschenen beide verhalen eerst apart. Leuk dat ze nu samen opnieuw zijn uitgegeven, want ze vormen een mooi geheel en nodigen uit tot het ontwikkelen van een eigen avond- en ochtendritueel met je kinderen. Rotraut Susanne Berner is vooral bekend van haar populaire zoekboeken rond de seizoenen.

Over Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner (Stuttgart, 26 augustus 1948) is een Duits schrijfster en illustrator van kinderboeken.

Leven

In 1975 studeerde Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overleed in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

Werk

De loopbaan van Berner is vergelijkbaar met die van Wolf Erlbruch, een andere bekende Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van De telduivel van Hans Magnus Enzensberger een succes door de spitsvondige tekeningen. In…Lees verder op Wikipedia